fbpx
Сьогодні
15:23 10 Гру 2020

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 6%

Національний банк України ухвалив рішення не змінювати облікову ставку та залишити її на рівні 6%.

Про це на брифінгу повідомив голова Національного банку Кирило Шевченко.

"Правління Національного банку ухвалило рішення залишити облікову ставку без змін на рівні 6% річних", – сказав Шевченко.

Зниження облікової ставки до 6% було ухвалене рішенням Правління Національного банку України від 12 червня 2020 року.

У квітні облікова ставка була знижена до 8%, у березні – до 10%, 31 січня – до 11%. Також облікова ставка регулярно знижувалася у 2019 році.

Зазначимо, що зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками.

Вона впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам. Чим вона вища, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики.

Коли інфляція та ризики макроекономічної нестабільності в країні посилюються, центральний банк повинен вжити заходи для стабілізації. Тоді НБУ підвищує облікову ставку та проводить жорстку монетарну політику. Це означає, що кредитувати вже більш ризиковано, тому ціна на гроші в економіці зростає.

При зменшенні інфляції та поліпшенні макроекономічної ситуації облікова ставка зазвичай знижується і це спричиняє поступове здешевлення депозитів та кредитів.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: