fbpx
Сьогодні
13:24 10 Гру 2020

"Голос" підготував законопроєкт, який повертає ув'язнення за брехню в деклараціях

Фото: З сайту партії "Голос"

Фракція "Голос" підготувала зміни щодо повернення до законодавства норми про позбавлення волі за недостовірне декларування.

Про це заявив член фракції, перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин.

"Кримінальна відповідальність, зокрема ув'язнення (позбавлення волі ) за брехню в деклараціях має з певного моменту наступати. Це повністю розв'язує руки президенту, щоб накласти вето на прийнятий парламентом компромісний закон з вимогою повернути ув'язнення як вид покарання. Якщо цього не зробить президент – "Голос" вже має підготовлений законопроект".

Народний депутат також вважає, що парламент має терміново ухвалити закон про повернення повноважень Національному агентству з питань запобігання корупції та приступити до реформи Конституційного Суду, "щоб унеможливити ухвалення ним політичних рішень або рішень у приватних інтересах".

За словами Юрчишина, оприлюднена в ніч на четвер думка Венеціанської комісії за запитом Володимира Зеленського, назвала основні проблеми та рішення, необхідні для виходу з конституційної кризи.

"Справді, рішення КСУ приймалося виходячи не з закону й міжнародної практики, а скоріше з приватним чи прихованим інтересом. Судді в усьому розвинутому світі звітують і переважна більшість звітує по такій самій системі, як і інші чиновники. Хоча і з певними особливостями, які зараз пропонуються в підготовлених робочою групою проектах законів", – зазначив він.

Венеційська комісія відповіла на запит Зеленського: Перевірка декларацій суддів не суперечить міжнародним стандартам.

У Верховній Раді пропонують ухвалити окремим законом особливості складання НАЗК протоколу про адміністративні правопорушення щодо суддів і суддів Конституційного Суду.

Нагадаємо, що у Раді зареєстрували законопроект, що відновлює повноцінну роботу НАЗК.

Раніше глава НАЗК заявив, що президент має ветувати компромісний закон про брехню в деклараціях. 4 грудня Верховна Рада прийняла компромісний законопроєкт 4460-д. Він відновлює кримінальну відповідальність за умисне декларування недостовірних відомостей та умисне неподання декларації, але не передбачає позбавлення волі за такі дії.

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: