fbpx
Сьогодні
17:31 09 Гру 2020

Порошенко запропонував власний "рецепт" до завершення конфлікту на Донбасі

Експрезидент України Петро Порошенко запропонував власну "філософію руху до миру на Донбасі" на основі виконання Мінських домовленостей.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці.

Свої пропозиції Порошенко озвучив до річниці Нормандського саміту у Парижі, коли Зеленський зустрівся з Путіним.

"Минув рік. Ейфорія пройшла. Стріляти не припинили. Стріляти стали не так часто — це правда. Загиблих менше, і це добре. Але мир не настав і навіть не наблизився. Я не грішу на Зеленського, бо війна — це злочин і відповідальність Путіна", – твердить п'ятий президент України.

Порошенко пропонує наступні кроки:

  • відновити роботу над "дорожньою картою" імплементації Мінська, яка б передбачала чітку послідовність кроків на основі верифікації з боку ОБСЄ і дотримання принципу "спершу безпека";
  • закриття кордону і чіткий графік виведення російських окупаційних військ і озброєння з Донбасу;
  • розміщення "блакитних шоломів" ООН з підтримання миру на території ОРДЛО за мандатом Ради Безпеки ООН, яка б сприяла виконанню безпекових зобов'язань і створенню належних умов для проведення місцевих виборів;
  • постійне підвищення санкційного тиску на російського агресора;
  • зміцнення української армії через посилення її матеріально-фінансового забезпечення та пожвавлення співпраці з міжнародними партнерами з метою отримання високотехнологічної летальної зброї;
  • активніша участь американської сторони у переговорному процесі на донбаському треку, в тому числі через її залучення до нормандського формату після зміни адміністрації в Білому домі.

"Українська влада повинна через відновлення реформ, дотримання верховенства права, успіху на антикорупційному фронті та економічне зростання зміцнювати стійкість України у відсічі російському агресору", – підкреслює Петро Порошенко.

Петро Порошенко запропонував конкретні кроки для забезпечення миру на Донбасі

Рік тому, щоб провести Нормандський саміт у Парижі, Зеленський пішов на поступку, погодившись на окремі елементи російського сценарію врегулювання на Донбасі. Тим самим майже обнулився принцип «спершу безпека», на якому ми наполягали протягом кількох років. І тепер українські дипломати мусять докладати чимало зусиль, щоб до нього повернутися.Після саміту на Банковій панувала ейфорія. Мовляв, нарешті ми подивилися в очі Путіну. От вам тріумф дипломатичних здібностей Зеленського… І відтепер мир на Донбасі — на відстані простягнутої руки. Неначе міраж в пустелі. Минув рік. Ейфорія пройшла. Стріляти не припинили. Стріляти стали не так часто — це правда. Загиблих менше, і це добре. Але мир не настав і навіть не наблизився. Я не грішу на Зеленського, бо війна — це злочин і відповідальність Путіна. Я хочу, щоби влада із допущених помилок зробила висновки. Проте, є й ключовий позитив року, що минув. Завдяки активності проукраїнських сил, справжніх патріотів владі не дозволили перетнути ті «червоні лінії», з якими вона вирушала до Парижу. Хотів би ще раз підтвердити актуальність цих ліній. «Європейська Солідарність» у співпраці з суспільством і волонтерами буде пильнувати, щоб не допустити капітуляції під виглядом миру. Ми готові підставити плече владі, якщо вона цього захоче, аби консолідованими зусиллями відновити територіальну цілісність і суверенітет України.Пропоную таку філософію руху до миру на Донбасі на основі виконання Мінських домовленостей:✅ відновлення роботи над «дорожньою картою» імплементації Мінська, яка б передбачала чітку послідовність кроків на основі верифікації з боку ОБСЄ і дотримання принципу «спершу безпека»;✅ закриття кордону і чіткий графік виведення російських окупаційних військ і озброєння з Донбасу;✅ розміщення «блакитних шоломів» ООН з підтримання миру на території ОРДЛО за мандатом Ради Безпеки ООН, яка б сприяла виконанню безпекових зобов'язань і створенню належних умов для проведення місцевих виборів;✅ постійне підвищення санкційного тиску на російського агресора;✅ зміцнення української армії через посилення її матеріально-фінансового забезпечення та пожвавлення співпраці з міжнародними партнерами з метою отримання високотехнологічної летальної зброї;✅ активніша участь американської сторони у переговорному процесі на донбаському треку, в тому числі через її залучення до нормандського формату після зміни адміністрації в Білому домі.Українська влада повинна через відновлення реформ, дотримання верховенства права, успіху на антикорупційному фронті та економічне зростання зміцнювати стійкість України у відсічі російському агресору. В єдності наша сила і ключ до перемоги!

Posted by Петро Порошенко on Wednesday, December 9, 2020

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: