fbpx
Сьогодні
18:29 09 Гру 2020

Корнієнко підбив підсумки досягнень України з часу Нормандського саміту

Завдяки розблокуванню Нормандського формату вдалося досягти найдовшого за весь час війни перемир'я на Донбасі, домогтися звільнення заручників з ОРДЛО, Криму та Росії, а також реалізувати низку проєктів для цивільного населення по обидва боки лінії фронту.

На цьому наголосив голова партії Олександр Корнієнко підбиваючи підсумки року з моменту проведення переговорів "Нормандської четвірки" в Парижі, про що повідомляє РБК-Україна.

"Згадайте 2019 рік, коли Зеленський тільки почав спроби перезапустити мирні переговори. Тоді на фронті фіксували щоденні обстріли, гинули наші військові та цивільні. Нинішній режим тиші складно назвати бездоганним: є порушення, є бойові втрати. Та ці більш як 4 місяці затишшя є безпрецедентними: ще ніколи не було такої низької інтенсивності обстрілів. А головне – вдалося зберегти десятки життів українців", – розповів голова партії Олександр Корнієнко.

Під час саміту Нормандської четвірки команді президента вдалося врегулювати "газову" суперечку з РФ та домогтися виплати Газпромом Україні кількамільярдної компенсації за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Також сторони підписали контракт на транзит газу. З моменту проведення Нормандської зустрічі в Парижі додому повернуся близько 200 полонених, незаконно утримуваних на території ОРДЛО, в Росії та Криму.

Очільник "Слуги народу" зазначає – політика Зеленського щодо Донбасу суттєво відрізняється від політики попереднього президента.

"Президент Зеленський дбає не про поточні політичні вигоди, а про людей. За цей рік відновили зруйнований у 2015 році міст у Станиці Луганській. Тепер люди нарешті можуть перетинати лінію розмежування у нормальних умовах. На Луганщині створено нові КПВВ із санітарними зонами, пунктами надання адмінпослуг, медичними пунктами. Реконструювали вже існуючі КПВВ. Створюються нові пункти розведення сил та засобів, визначено локації для можливого гуманітарного розмінування", – підсумував Олександр Корнієнко.

Крім того, влада продовжує надавати усі соціальні послуги для своїх громадян з тимчасово окупованих територій: пенсії та інші виплати, документи тощо. Щоб реінтегрувати молодь, абітурієнтам з окупованих територій надали змогу вступати до українських вишів за спрощеною процедурою.

Серед здобутків за цей рік експерти називають також перезавантаження роботи Тристоронньої контактної групи. До української делегації залучили реальних представників ОРДЛО, зокрема, журналістів Дениса Казанського і Сергія Гармаша.

Втім, визнає Корнієнко, нині в переговорному процесі немає відчутного поступу. Зокрема, через те, що Росія зайняла вичікувальну позицію у зв'язку зі зміною влади в США.

"Кремль хоче зрозуміти, якою буде політика Джо Байдена стосовно Росії та подій у регіоні. Адже новий американський президент може посилити тиск на РФ", – коментує він.

Напротивагу цьому, Порошенко розкритикував досягнення Нормандського саміту у Парижі та запропонував власний шлях до завершення війни на Донбасі.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: