fbpx
Сьогодні
13:02 08 Гру 2020

Україна чекає першу партію вакцини від COVID-19 вже у січні, - ЦГЗ

Перша партія вакцини від COVID-19 може бути доставлена в Україну в січні 2021 року. 

Про це в.о. директора Центру громадського здоров'я Ігор Кузін розповів у інтерв'ю LIGA.Life.

"За попередньою інформацією, Україна може отримати першу партію вакцини в середині або наприкінці січня 2021 року. COVAX каже, що перша партія вакцин становитиме 3-5% від загальної кількості, яку має отримати країна", – сказав Кузін.

Він нагадав, що в рамках ініціативи COVAX Україна може розраховувати на близько 8 млн доз. З урахуванням того, що одній людині вводиться 2 дози вакцини, цього має вистачити на вакцинацію 4 млн людей, тобто приблизно 20% населення країни.

Очільник ЦГЗ зауважив, що COVAX може постачати Україні одразу кілька вакцин від різних виробників.

"Розподіл такої вакцини поки не відомий жодній країні. Ми можемо отримати будь-яку", – сказав Кузін.

За його словами, під час поставки першої, пробної, партії вакцини будуть пропрацьовані всі логістичні питання доставки, забезпечення холодового ланцюга, вакцинальної кампанії тощо.

"Наразі виробники вакцин працюють на трьох холодових режимах: -60-80 градусів, -20 -40 і + 2 – + 8. Ми провели аудит обладнання для перевезення кожного холодового режиму. Такі дані в нас є на рівні району. Тому, наприклад, якщо в нас буде вакцина для зберігання в +2– +8, то можемо спустити до рівня району вакцину. Якщо -20 -40 – до рівня області", – розповів Кузін.

Так, за словами Кузіна, вакцину при зберіганні при 60-80 градусів можна зберігати на національному рівні і доставляти невеликими партіями в регіони.

Нагадаємо, що першою людиною у світі, який отримала щеплення від коронавірусу, стала 90-річна мешканка Північної Ірландії Маргарет Кінан.

Велика Британія стала першою країною в світі, яка схвалила вакцину компаній Pfizer і BioNTech для широкого використання. 

Нагадаємо, що Максим Степанов попросив тимчасову повірену в справах США в Україні Христину Квін розглянути Україну як пріоритетного кандидата на отримання вакцин в "режимі тестування і використання в надзвичайних ситуаціях".

Також міністр охорони здоров'я Максим Степанов підписав технічні документи для отримання Україною вакцини від коронавірусу від глобальної ініціативи COVAX.

Раніше повідомлялося, що  американська компанія Pfizer завершила випробування COVID-вакцини: вона ефективна на 95%.

9 листопада компанії Pfizer і BioNTech оголосили, що їхній кандидат на вакцину проти COVID-19 показав 90-відсоткову ефективність у захисті від коронавірусу осіб, які не були раніше ним інфіковані. Встановлено, що захист досягається через 28 днів після початку вакцинації, що складається із схеми прийому двох доз.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: