fbpx
Сьогодні
08:49 08 Гру 2020

Австралійський штат Тасманія першим повністю перейшов на "зелену" енергетику

Тасманія стала першим штатом Австралії і однією з перших юрисдикцій на планеті, яка може повністю забезпечувати своє населення електроенергією з відновлювальних джерел — вітрових і гідроелектростанцій.

Про це повідомляє  австралійське видання Renew Economy, яке спеціалізується на екології.

Як заявила влада острова, наступного року «зеленої» енергетики виготовлятимуть навіть більше, ніж потрібно.

Зробити це вдалося після введення в експлуатацію однієї з останніх вітрових турбін на електростанції в гавані Гренвіла. За планом, там повинні з'явитися ще дві турбіни. Тоді відновлювальної енергії стане більше, ніж жителі штату споживають в середньому за рік.

Надлишкову електрику збираються експортувати на материкову частину Австралії, а також на міжнародні ринки. До 2040 року обсяг «зеленої» енергетики планують збільшити на 200% від нинішніх потреб у споживанні.

«Ми досягли 100% рівня чистоти в енергетиці завдяки нашій політиці та інвестиціям у промисловість», — каже міністр енергетики Тасманії Гай Барнетт.

Він додає, що такий екологічний прорив також створює нові робочі місця у всьому штаті.

Як це вдалося

Тасманія довгий час була одним з найбільш екологічно чистих джерел електроенергії в Австралії. Більшу частину електрики там забезпечують гідроенергостанції. Першу на острові збудували ще у 1895 році.

Однак раніше Тасманії доводилося все ж покладатися на додаткові поставки газу та вугілля. З розвитком вітроенергетики острів зміг зменшити свою залежність від такого імпорту.

Тепер Тасманія доєдналася до Шотландії, Ісландії та Коста-Рики, які також уже повністю перейшли на відновлювальну енергетику.

Представниця «Грінпіс» Австралії Неллі Стівенсон заявила, що такі досягнення Тасманії є «історичною віхою» для штату.

«Штати і території Австралії стрімко просуваються вперед у перегонах за відновлювальними джерелами енергії, а уряд стає все більш ізольованим через свою бездіяльність у питаннях зміни клімату», — каже Стівенсон.

Довідка. Тасманія — штат, розташований на однойменному острові, у близько 240 км на південь від материкової Австралії і роз'єднаний з нею Бассовою протокою. Населення штату — близько пів мільйона людей.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: