Новини

Зеленський про місцеве самоврядування: Завданням конструктивних сил є стримування апетитів місцевих ділків

Президент Володимир Зеленський виступає за продовження реформи децентралізації та стримування апетитів ділків, які розглядають місцеві бюджети та нові повноваження виключно як особисту годівницю.

Про це він написав у соцмережах в День місцевого самоврядування.

"Ще ніколи на місцевому рівні в Україні не було стільки владних і фінансових можливостей, як тепер. Внаслідок децентралізації місцеві бюджети збільшились у декілька разів, загалом по країні це колосальна сума: щороку – сотні мільярдів гривень. Перейшли на місця й повноваження.

Саме це й зумовлює настільки відчайдушну боротьбу за вплив у громадах майже по всій Україні. Аж таких емоцій, інтриг і сутичок, як у місцевих радах протягом останніх тижнів, давно не було навіть у національному парламенті.

Це й окреслює один з головних викликів для всього нашого суспільства, про який важливо сказати саме сьогодні, у День місцевого самоврядування.

Децентралізація – це не просто про гроші, про розподіл можливостей. Перш за все це про розвиток. Гроші, як і повноваження, можуть бути тільки інструментом, що застосовується в інтересах громади. Але ж очевидно, що точно не заради втілення у життя тієї чи іншої стратегії розвитку громад точиться така боротьба на місцях.

Ось чому завданням конструктивних сил у місцевих радах, центральної влади та суспільства загалом бачу стримування апетитів ділків, які розглядають місцеві бюджети та нові повноваження виключно як особисту годівницю чи компенсатор втрачених можливостей на національному рівні. Час ділків минув. 

Якщо декому з них ще вдалося переграти інтереси громади, обманувши частину виборців, то це зовсім не означає, що наступні п'ять років можуть бути для них часом особистого збагачення та «князювання», як це бувало раніше.

Маємо продовжувати реформу децентралізації саме так, як вона й планувалася. Заради розвитку громад, створення нових можливостей і комфортного середовища для життя людей. Запрошую всіх представників місцевої влади та нових політиків у громадах до дискусії про те, як нам усім разом досягти такої якості життя у громадах по всій країні, щоб люди бачили: децентралізація – це успіх України.

До речі, одним з найбільш перспективних напрямків вважаю реанімацію Ради регіонального розвитку, яка дасть змогу суттєво покращити комунікацію між мерами, головами обласних адміністрацій, центральними органами влади. Місцеве самоврядування – це якраз про якість життя", – написав президент.

Сьогодні в Україні відзначається День місцевого самоврядування.

 

Свіжі дописи

  • Новини

Набув чинності закон, який скасовує статус “‎обмежено придатний”: деталі

Міністерство оборони України внесло зміни до свого наказу №402, який регламентує роботу військово-лікарських комісій (ВЛК).… Читати більше

Saturday May 4th, 2024
  • Новини

Politico: Україна все більше зацікавлена в американських MQ-9 Reaper

Україна все більше зацікавлена в отриманні розвідувального безпілотника MQ-9 Reaper від Сполучених Штатів Америки, піднявши… Читати більше

Saturday May 4th, 2024
  • Новини

В Україні запрацювали ще майже 50 центрів життєстійкості: як працює це рішення

На всій території України з травня відкрилися ще 48 нових Центрів життєстійкості, які вже почали… Читати більше

Saturday May 4th, 2024
  • Новини

В ISW вважають, що дії російських військ на окупованій Луганщині можна вважати геноцидом

У лікарнях окупованої російськими військами Луганської області матерям погрожують відбирати новонароджених дітей, якщо жоден із… Читати більше

Saturday May 4th, 2024
  • Новини

Армія рф ще втратила майже 1300 своїх солдатів, а також 12 танків, 27 ББМ та 46 артсистем

Минулої доби, 3 травня, Сили оборони ліквідували ще понад 1250 загарбників, таким чином загальні втрати… Читати більше

Saturday May 4th, 2024
  • Новини

Генштаб: найгарячіше минулої доби було на Авдіївському напрямку, загалом на фронті відбулося 119 боєзіткнень

Минулої доби, 3 травня, найгарячіше було на Авдіївському та Бахмутському напрямку, там окупаційні війська 61… Читати більше

Saturday May 4th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.