fbpx
Сьогодні
11:02 07 Гру 2020

В МЗС заявили, що Україна не налаштована політично воювати з Угорщиною

English version here

Фото Reuters

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна не налаштована політично воювати з Угорщиною. Він також пояснив, чому з усіх західних сусідів України найбільше конфліктів виникає саме з угорцями.

Про це він розповів в інтерв'ю РБК-Україна.

Кулеба заявив, що намагається вирішити проблеми з Угорщиною з трьох причин.

"По-перше, це важлива країна-сусід у Центральній Європі, і ми теж частина цього простору… По-друге, це держава-член НАТО, і ми хотіли б нормально взаємодіяти з Угорщиною у питанні євроатлантичної інтеграції. По-третє, це держава-член Євросоюзу, позиція якого нам теж важлива", – пояснив глава МЗС.

Він підкреслив, що обидві сторони повинні поважати законодавство і національні інтереси один одного.

"Ніхто не налаштований політично воювати з Угорщиною. Але й Угорщина повинна поважати наше національне законодавство і національні інтереси", – сказав Кулеба.

Глава МЗС зазначив, що на відносини з Угорщиною можна дивитися виключно через призму діяльності того чи іншого громадянина України, який симпатизує угорським інтересам.

Найбільше у нашої країни з західних сусідів виникає з угорцями, бо обидві держави "дуже травмовані своєю історією".

"І тому дуже болісно ставляться до будь-яких питань, коли історія проривається у теперішнє, чи ще й намагається диктувати майбутнє. І ось ці приховані травми, вони і викликають зіткнення інтересів. І плюс Угорщина взагалі в останні роки дуже амбітно себе веде не тільки у відносинах з Україною, але і з рядом інших країн, і з Європейським союзом в цілому", – додав міністр.

Раніше міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто під час розмови з керівником місії ОБСЄ Гентом Чакаєм попросив направити спецмісію організації на Закарпаття через обшуки в представників угорських нацменшин.

Нагадаємо, що 1 грудня в МЗС викликали посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто, якого прийняв міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, аби обговорити питання загострення у відносинах двох держав.

25 листопада посла України в Угорщині Любов Непоп викликали до Міністерства закордонних справ Угорщини після того, як угорському міністерському уповноваженому Іштвану Грежі заборонили в'їзд до України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: