fbpx
Сьогодні
22:01 07 Гру 2020

США за президенства Байдена мають переосмислити політику щодо України, – експерт

США за президенства Байдена мають переосмислити політику щодо України, оскільки обидві держави нині не можуть розвивати комунікації надалі через зниження рівня довіри і скандали у відносинах, заявив голова Центру політичних студій "Доктрина" Ярослав Божко, виступаючи на круглому столі в агенції Інтерфакс-Україна.

США за президенства Байдена мають переосмислити політику щодо України

Божко відзначив, що на українсько-американську комунікацію за останніх двадцяти років дуже негативно вплинули три скандали: розповсюдження інформації про українські оборонні контракти з Іраком в часи Кучми, оприлюднення Сергієм Лещенком компромату на Пола Манафорта в 2016 році та розповсюдження так званих "плівок Деркача" в 2019-20 роках. "Усе це не випадковість, а сплановані конкретні заходи іноземних спецслужб та олігархічних кіл із руйнування українсько-американських відносин. Тому США і Україна мають провести роботу над помилками, адже в результаті за ці спецоперації ніхто так і не був покараний. Окрім того, доцільно говорити і про перегляд американської політики щодо України в частині засобів впливу, адже заходи організованого громадянського суспільства з захисту реформ виявилися щонайменше не досить дієвими", – відзначив експерт.

На думку експерта Північноамериканських програм Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександра Краєва, очікування від виграшу Байдена радше оптимістичні, втім комунікація зі США не позбавлена певних проблем.

США за президенства Байдена мають переосмислити політику щодо України

"Перші заяви Байдена, навіть певні кадрові призначення, говорять що демократи розуміють, що нині вже не 2010 рік, коли було запущено процедуру перезавантаження стосунків з РФ. Є розуміння того, що перезавантаження неможливе… Багато в чому ми втратили неофіційний канал комунікації влади, особливо по лінії президентів. Тому можна очікувати або призначення нового спецпредставника Держдепу США з питань України, або суміщення цієї посади з посадою посла США в Києві, як це планувалося з Кітом Дейтоном", – зазначає Олександр.

На думку директора Інституту світової політики Євгена Магди, прихід до влади Джо Байдена і початок його роботи можна назвати своєрідним прощанням з ілюзіями, і нам навряд чи варто очікувати візиту Джо Байдена до Києва. "Добре буде якщо відбудеться хоча би візит Камали Гарріс у Київ", – резюмував політолог.

США за президенства Байдена мають переосмислити політику щодо України

Експерт-конституціоналіст Олександр Марусяк акцентував на важливості правильного з юридичної точки зору законодавчого оформлення реформ і змін до державного управління, адже в підсумку існує постійна загроза їх скасування, наприклад, через КСУ. Тому не просте втілення реформ, а ще і неможливість відкату назад дуже важливі для двосторонніх стосунків обох країн.

США за президенства Байдена мають переосмислити політику щодо України

Детальніше дивіться тут:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: