fbpx
Сьогодні
12:29 06 Гру 2020

Заради пам'ятника Каденюку знищили калину на сусідній могилі

На Байковому кладовищі під час зведення пам'ятника на честь космонавта Леоніда Каденюка викорчували калину на могилі відомої української актриси, Героя України Ніли Крюкової.

Про це повідомила донька актриси, українська журналістка і телеведуча Мирослава Барчук.

Вона зазначила, що не коментувала б цю подію, якби вона не торкнулася безпосередньо її сім'ї. Під час зведення пам'ятника космонавтові на могилі акторки викорчували калину, яка, ймовірно, "завадила" спорудженню монумента.

"Я б може промовчала і не оцінювала цього взірця монументалізму, машущєго ручкой, на могилі космонавта Каденюка, який відкривав сьогодні президент Зеленський. Але ця історія стосується і моєї родини, тому напишу. На задньому плані ліворуч – похована моя мама, її пам'ятник – білий птах, зозуля. Мама хотіла, щоб на її могилі посадили калину з села, де вона народилася. Тому наш родич привіз калину з їхнього двору прямо на похорон, і ми відразу, два роки тому, посадили цей кущ біля могили. Одного дня ми прийшли до мами на Байкове і побачили, що калина викорчувана і лежить у смітнику. Бо почалися роботи зі спорудження ракети, символу української космонавтики", – написала Барчук.

Телеведуча уточнила, що історія з викорчуваним кущем калини – це "деталь, метафора", а мова в цьому випадку йде "про вшанування пам'яті та тактовність".

"Гігантською ракетою-космонавтом увінчали цілий сектор, оточили великим майданчиком (на Байковому місця поховань регламентуються до сантиметра, тому виділення такої території – це окреме виняткове рішення найвищого керівництва міста і країни) і відгородили грубими кам'яними плитами… І таким чином цим колосом "задавили" все навколо. Ландшафт, вигляд з гори та всі сусідні поховання: Левка Лук'яненка, творця української державності й 25-річного в'язня радянських таборів, композитора Майбороди, оперної співачки Діани Петриненко, поета Мойсея Фішбейна і всіх інших у тому квадраті", – розповіла Барчук.

Вона наголосила, що поважає Леоніда Каденюка та його досягнення для України. За словами ведучої, в такій ситуації "питання про смак і почуття міри людей, які ось це все вписали в краєвид".

"Я також розумію, що нинішній владі окремо взята аерокосмічна галузь зрозуміліша, ніж українське мистецтво чи історія державності, тому можна не стримувати себе, дати дозвіл, накрити ракетою весь 42-ий квадрат, показати своє ставлення до ідеї української космонавтики, покласти червоні гвоздики, зняти це операторським краном і показати народу", – зазначила Барчук.

У зв'язку з цим вона висловила думку, що в країні дуже не вистачає "справжнього українського некрополя, з суворим почуттям міри, смаку і логіки поховань".

Я б може промовчала і не оцінювала цього взірця монументалізму, машущєго ручкой, на могилі космонавта Каденюка, який…

Posted by Мирослава Барчук on Saturday, December 5, 2020

Нагадаємо, учора у Києві було відкрито пам'ятник Леоніду Каденюку.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: