fbpx
Сьогодні
13:13 06 Гру 2020

Юристи хочуть зробити екоцид міжнародним злочином

Міжнародні юристи розробляють план криміналізації екоциду.

Про це пише The Guardian. 

Колегію, що координує ініціативу, очолюють професор Філіп Сендс, КК, з Університетського коледжу Лондона, та Флоренс Мумба, колишній суддя Міжнародного кримінального суду (МКС).

Мета – скласти юридичне визначення поняття "екоцид", яке доповнювало б інші існуючі міжнародні злочини, такі як злочини проти людства, військові злочини та геноцид.

Проєкт, скликаний Фондом "Зупини екоцид" на прохання шведських парламентаріїв, розпочато цього місяця з нагоди 75-ї річниці відкриття Нюрнберзьких процесів щодо військових злочинів нацистських лідерів у 1945 році.

Сендс сказав: "Настав час використати силу міжнародного кримінального права для захисту нашого глобального середовища … Я сподіваюся, що ця група зможе… сформувати визначення, яке є практичним, ефективним і стійким, і яке може дозволить вносити зміни до статуту МКС".

Мумба, суддя трибуналу Червоних кхмерів і колишній суддя Верховного суду в Замбії, сказав: "Міжнародний злочин екоциду може мати важливе значення, оскільки відповідальність особи/держави може регулюватися для досягнення рівноваги для виживання як людства, так і природи".

Джоджо Мехта, голова фонду "Зупини екоцид», сказала: "У більшості випадків екоцид, швидше за все, є корпоративним злочином. Криміналізація чогось у МТП означає, що країни, які її ратифікували, повинні включити це у своє власне національне законодавство".

Вона також додала, що під екоцидом мається на увазі  масове, систематичне або широкомасштабне знищення.

"Ймовірно, ми говоримо про величезні вирубки лісів Амазонки, глибоке видобування дна або розливи нафти. Ми хочемо розмістити це на тому самому рівні, що і жорстокості, розслідувані МТП", – сказала Мехта.

Міжнародні юристи планують завершити свою роботу на початку наступного року.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: