fbpx
Сьогодні
23:15 06 Гру 2020

Вибори мера у Кривому Розі: явного лідера немає, екзитполи дають різні результати

У повторному голосуванні на виборах міського голови Кривого Рогу наразі немає явного лідера, а екзитполи подають кардинально різні результати.

Так, за даними екзитполу від «Центру з досліджень розвитку технологій», проведеного на замовлення інформагентства «Голос UA», перемогу прогнозують кандидату від «Опозиційної платформи — За життя» Костянтину Павлову з 58,86 % голосів.

Водночас його супернику від «Слуги Народу» Дмитру Шевчику прогнозують 41,14 % голосів.

У «Центрі з досліджень розвитку технологій» заявляють, що проводили опитування на 44 виборчих дільницях Кривого Рогу та дізнались думку 14 тисячі виборців. Помилка вибірки цього екзитполу не повинна перевищувати 2,5-3%.

Однак дані екзитполу, який оприлюднив телеканал «Україна 24», говорять про перемогу Шевчика.

За даними цього опитування кандидат від «Слуги Народу» отримав 51,7%, а Костянтин Павлов ㅡ 47,2%.

Екзитпол, оприлюднений телеканалом, провели на замовлення фонду «Українська політика». Середня похибка не повинна перевищувати 2.5%, однак кількість опитаних виборців – невідома.

Чому такі різні результати?

Соціологічні опитування, особливо під час виборів, можуть стати засобом впливу та маніпуляцій думкою людей. Замовні екзитполи можуть робити нерепрезентативну вибірку людей, ставити неточні/некоректні запитання, на які можна дати лише однобічну відповідь, або ж просто «намалювати» потрібний результат.

У будь-якому випадку остаточні результати можна буде дізнатися лише після оголошення офіційних даних Центральної виборчої комісії.

Нагадаємо, у неділю, 6 грудня, у Кривому Розі містяни повторно обирали міського голову. До виборчого бюлетеня включили Дмитра Шевчика («Слуга Народу») та Костянтина Павлова («Опозиційна платформа — За життя»), які 25 жовтня отримали 25,94% та 9,15% голосів відповідно.

Чинний міський голова, кандидат Юрій Вілкул (Блок Вілкула «Українська перспектива») за результатами голосування 25 жовтня отримав найбільшу підтримку виборців (44,96%), але він відмовився від участі в повторному голосуванні. Своє рішення кандидат пояснив станом здоров'я, одночасно закликавши підтримати висуванця від «ОПЗЖ».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: