fbpx
Сьогодні
14:17 06 Гру 2020

У Кишиневі вимагають відставки парламенту

Фото: point.md

Сьогодні, 6 грудня, пройшли масштабні протести в Молдові, в центрі Кишинева вийшли тисячі людей з вимогою розпуску парламенту і дострокових виборів. 

Про це повідомляє newsmaker.md.

Тисячі людей вийшли на площу Великого національного зібрання з вимогою провести дострокові вибори до парламенту Молдови. Учасники акції виступають проти уряду Іона Кіку, а також ситуативної коаліції соціалістів, депутатів від партії "Шор" і групи Pentru Moldova. Будівлю уряду взяли під охорону десятки співробітників поліції.

На мітингу виступила обраний президент Майя Санду. Вона звинуватила чинного президента Ігоря Додона в спробі "підпалити країну".

"Ігор Додон ображений за те, що йому на цей раз не вдалося обдурити людей, він намагається підпалити країну і зробити життя людей ще складнішим. Так він хоче помститися людям, тому що вони не проголосували за нього… Ця більшість в поспіху приймає закони, порушуючи Конституцію і всі норми. Це – закони проти громадян. Закони, які вони прийняли в останні дні, становлять небезпеку для безпеки країни", – заявила Санду.

Окремо вона звернулася до російськомовних громадян, заявивши про те, що корупція є смертельною загрозою для всіх молдаван. Також на мітингу виступають інші проєвропейські політики.

Як повідомляє Інтерфакс, наразі мітинг уже завершився і в результаті нього було прийнято резолюцію, у котрій міститься вимога проведення нових парламентських виборів.

У резолюції на уряд покладається відповідальність за "катастрофічну соціально-економічну ситуацію" і відсутність "ефективних заходів проти пандемії коронавірусу".

"Ми вимагаємо терміново розпустити парламент. Обраний президент повинен прийняти рішення у відповідність до положень Конституції. Дата дострокових парламентських виборів повинна бути призначена президентом після консультацій з політичними партіями", – йдеться в резолюції.

Її автори також зажадали анулювати пакет законів, який ухвалила цього тижня коаліція Ігоря Додона та Ілана Шора.

Організатори мітингу стверджують, що в маніфестації в неділю взяли участь понад 50 тис. осіб.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: