fbpx
Сьогодні
15:30 06 Гру 2020

У день ЗСУ Amnesty International провела акцію проти сексуальних домагань в армії

У день Збройних сил Amnesty International разом з учасницями проєкту "Невидимий батальйон" мітингували проти сексуальних домагань в армії.

Правозахисниці розмістили на Михайлівській площі манекени у жіночій військовій формі, аби засвідчити: військовослужбовиця — не об'єкт, її тіло й особисті кордони мають лишатися недоторканими.

"Українське суспільство має знати, що справи про сексуальні домагання в армії ефективно не розслідуються, не доходять до суду, а кривдники залишаються не покараними. Через страх, осуд і зневіру в правоохоронні органи постраждалі не заявляють про ці злочини в поліцію. Наше завдання сьогодні — зняти табу з цієї теми, домогтися об'єктивних і своєчасних розслідувань та покласти край гендерно обумовленому насильству у професійних військових структурах", — зазначила директорка Amnesty International в Україні Оксана Покальчук.

Акція проти сексуальних домагань в армії

Яскраве свідчення того, що українська система правосуддя не здатна захистити військовослужбовиць від домагань, — це історія лейтенантки Валерії Сікал. Вона стала однією з перших, хто 2018 року відкрито заявили про сексуальні домагання в ЗСУ. Протягом року вона потерпала від домагань із боку командира і весь цей час не могла почуватися безпечно на службі. Валерія була змушена звільнитися з військової частини й подала заяву до поліції щодо дій командира. Минуло майже два роки, але військова прокуратура і досі не винесла підозру начальнику та не передала справу до суду. Валерія Сікал є героїнею цьогорічного Марафону написання листів — найбільшої правозахисної кампанії Amnesty International. Щоб вимагати для неї справедливості, необхідно підписати петицію до влади за лінком.

Попри розширення доступу жінок до військової служби, проблема сексуальних домагань та особистої безпеки жінок в армії досі залишається не вирішеною. Іще 2010 року Науково-дослідний центр гуманітарних проблем ЗСУ підтвердив, що кожна десята жінка стикалася із сексуальним домаганням в армії. Утім з того часу ЗСУ не проводило нових досліджень.

Проєкт "Невидимий батальйон" наразі ґрунтовно досліджує дану тему, приводом для дослідження стало попереднє анонімне опитування серед ветеранок і ветеранів, яке дало приголомшливі результати: приблизно 70% опитаних були постраждалими або свідками сексуальних зловживань в українській армії.

Акція проти сексуальних домагань в армії

"Наш проєкт має на меті допомогти українському війську запровадити світові стандарти безпеки й протидії сексуальним домаганням. Ми прагнемо зробити військову службу в Україні більш професійною, престижною та безпечною і для чоловіків, і для жінок, аби укоренити у суспільстві ідею того, що сильна та професійна армія існує лише за умови поваги до особистих кордонів та людської гідності", – зазначила координаторка проєкту "Невидимий батальйон" Марина Лазаренко.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: