fbpx
Сьогодні
22:35 05 Гру 2020

Кравчук пояснив, чому Будапештський меморандум не врятував Україну від Росії

Фото: ukrinform.ua

Перший президент України Леонід Кравчук розповів, чому Будапештський меморандум, який гарантував Україні безпеку в обмін на відмову від ядерної зброї, не врятував її від російської агресії.

Про це він сказав в ефірі телеканалу "Україна 24".

"Перш за все, суть меморандуму абсолютно правильна. Сказано, що держави будуть гарантувати Україні суверенітет, територіальну цілісність і незалежність, і будуть захищати від можливого нападу. Але як? Цього якраз і немає. В який спосіб, як національне законодавство підписантів скоординувати з міжнародними діями, щоб захистити Україну, цього немає. На цьому зараз якраз і є спекуляції", – пояснив перший президент.

Кравчук нагадав, що "Росія офіційно відмовилася від свого підпису, вони заявили, що Будапештський меморандум виконувати не будуть".

"Я не чув, щоб президент США хоч один хоча б нагадав, що був такий меморандум, і там стоїть підпис президента США. Зараз цей меморандум виконує тільки Україна. Ми повинні вплинути на глобальні світові процеси, щоб вони повернулися до України не тільки словами, але і діями, і той, хто його не виконує, несе відповідальність. Якщо Росію вивести зі світової розрахункової системи, її економіка стала б… я не знаю, які використовувати слова. Ось це санкції до держави", – підкреслив він.

Також Кравчук прокоментував всеукраїнське опитування виборців, де українців, зокрема, запитали, чи потрібно використовувати Будапештський меморандум для відновлення територіальної цілісності?

"Верховна Рада кілька разів зверталася до світової спільноти, зверталися президенти, це йшлося на міжнародних конференціях, на засіданні ООН. Не можна сказати, що Україна мовчала. Але є одне – Україна не об'єднувалася навколо цього важливого питання. І питання, поставлене президентом, коли воно вже спирається на волю народу, це вже документ, що народ сьогодні вимагає саме таких дій, а раз народ вимагає – то всі політсили повинні виконувати волю народу", – зазначив перший президент.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: