fbpx
Сьогодні
16:10 03 Гру 2020

Школярі Луганщини перемогли на фестивалі соціальної реклами: фото, відео

На Всеукраїнському фестивалі соціальної реклами «WASTE MANAGEMENT SCHOOL RECYCLING» одними з кращих були визнані роботи Яни Петрової з Сєвєродонецька або мешканця Лисичанська Євгенія Білоуса.

Східний варіант дізнався докладніше про їхні проєкти.

Соціальна реклама від юної поетеси

Восьмикласниця Яна Петрова вірші пише з 9 років. Для своєї соціальної реклами також заримувала рядки.

Використовувала ідею з твору Володимира Маяковського «Что такое хорошо и что такое плохо». Тільки в мультиплікації батько пояснює синові, чому потрібно і важливо сортувати відходи.

Ось прийшов до батька син
І спитав нежданно:
"Що таке добре, а що ж погано?"
"У мене таємниць нема
Ось вам відповідь одна —
Сортування сміття
Скло до скла, папір до паперу
Метал до металу, батарейки — окремо
Органіку в добрива переробляти
Пластику друге життя дарувати
А якщо так не робити
То планета Земля — не родити!
Тому будемо в хаосі жити
І щоб гарно в майбутнім було —
Робіть тільки добро!

«Я люблю природу, спостерігати за нею. Це дарує натхнення. Добре, коли чисто і красиво. Мій ролик про те, що потрібно і важливо сортувати та переробляти сміття. Ідею з віршем мені підказала мама, тато допомагав монтувати. Все інше я робила сама», — розповідає Яна.

За умовами конкурсу, не можна було використовувати чужі ілюстрації або музику. Весь реквізит Яна робила сама, і фонова музика звучить в її виконанні — дівчинка грає на акордеоні. 

На конкурс Яна відправила дві роботи. Також підготувала екопостер.

Школа відповідального поводження з відходами

Для Лисичанської спеціалізованої школи № 27 тема розумного поводження з відходами почалася набагато раніше. Сміття сортують з 2018 року. Школа увійшла до складу 50 переможців проєкту Zero Waste School.

«Ми їздили до Києва на дводенний тренінг. Нас навчали, як робити ці проєкти, як залучати якомога більше людей. Потім вже повернувшись ми навчали вчителів, об'єднували дітей, провели тренінги сусіднім школам Zero Waste Day. Ці проєкти теж оцінювали й ми виграли прес, щоб робити брикети з твердих відходів. Так їх легше зберігати та здавати на перероблювання», — згадує педагог-організаторка Ірина Білоус.

Тепер ємності для сортування сміття є в кабінеті, в холі школи. Учні та вчителі цікавляться й іншими екопроєктами.

Не пройшли й повз фестиваль соціальної реклами. Вирішили зняти ролик про те, що важливо розсудливо ставитися до споживання і відмовитися від зайвих речей.

«До команди авторів ролика увійшли Женя Білоус, Аліна Куделя, Ліля Радченко, Настя Пелих, Дарина Кравцова, Поліна Наумкіна. Зняли відео — за 1 хвилину діти розповіли про те, що потрібно впроваджувати в наше життя 5 основних принципів: скажи "ні" (не купувати непотрібного), не замінюй — ремонтуй, сортуй, відправляй сміття на перероблювання, компостуй органічні відходи. Молодь відгукується, вони розуміють, що про це потрібно говорити», — додає Ірина Білоус.

Школярі — мотиватори екологічних змін

На Всеукраїнському фестивалі соціальної реклами «WASTE MANAGEMENT SCHOOL RECYCLING» змагалися 75 команд з 44 навчальних закладів 20 областей України.

Переможці конкурсу:

  1. Яна Петрова (Сєвєродонецький міський Центр дитячої та юнацької творчості)
  2. Євген Білоус («Лисичанська спеціалізована школа I-III ступенів № 27»)
  3. Андрій Буток (Центр технічної творчості та комп'ютерних технологій)
  4. Євген Осауленко («Зіньківська спеціалізована школа I-III ступенів № 1»)
  5. Олександр Порохня («Розсошенська гімназія Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області»)
  6. Ніка Базилюк (модельна школа «Dreams & Emotions Models Yuzhne»)

Учасники могли вибрати одну з трьох тем: сортування сміття як ресурс, цінність відповідального споживання і рух Zero Waste (життя з мінімальним виробництвом сміття). Вони створювали ролики, постери та зовнішню соціальну рекламу.

Школярі Луганщини перемогли на фестивалі соціальної реклами: фото, відео

«Цього разу ми вирішили попередньо не купувати подарунки, оскільки хотіли придбати те, чого потребує конкретна школа. Тому переможці конкурсу отримали сертифікати на суми від тисячі до 5000 гривень. За умовами, на ці кошти вони можуть вибрати будь-яку річ, що принесе користь для свого навчального закладу. Таким чином, учасники можуть не тільки зробити внесок у формування екологічної культури й свідомості в Україні, а й своєю активністю принести користь своїй школі», — коментує голова Міжнародного молодіжного руху «School Recycling World» в Україні Ксенія Ренчковська.

Головний організатор фестивалю — Міжнародний молодіжний рух «School Recycling World» за сприяння Міністерства освіти та науки України, Національного еколого-натуралістичного центру.

Усі роботи можна подивитися тут.

Фото Яни Петрової та школи №27 у Лисичанську 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: