fbpx
Сьогодні
14:55 02 Гру 2020

Депутати зробили крок до легалізації віртуальних валют

Верховна Рада у першому читанні проголосувала за законопроєкт 3637 «Про віртуальні активи», що може легалізувати ринок цифрових валют в Україні.

«За» законопроєкт проголосувало 230 нардепів, передає "Мінфін".

Законопроєкт підходить до поняття активів комплексно і не розглядає їх виключно як криптовалюту. Він є базовим, тобто визначає всі базові поняття та визначення, пов'язані з віртуальними активами, а також перелік постачальників послуг в даній області.

Документ визначає правовий статус і вимоги до постачальників послуг, пов'язаних з віртуальними активами, через проходження процедур держреєстрації одного або декількох видів діяльності:

  • зберігання або адміністрування віртуальних активів і ключів віртуальних активів;
  • обмін віртуальних активів;
  • переказ віртуальних активів;
  • участь і надання фінансових послуг, пов'язаних з пропозицією емітента та/або продажем віртуальних активів.

Зазначається, що закон «Про віртуальні активи» доповнює раніше ухвалений закон про запобігання відмиванню коштів, одержаних злочинним шляхом та адаптує рекомендації FATF.

За словами віце-прем'єр-міністра — міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, міжнародні криптокомпанії відтепер зможуть реєструвати блокчейн-бізнес в Україні.

Мінціфра буде регулятором ринку, крім окремих випадків, де вступає НБУ або Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку.

Центральним органом, який формує і реалізує державну політику в сфері обігу віртуальних активів, є Міністерство цифрової трансформації. На Мінцифри покладені завдання, зокрема, здійснення держрегулювання та контролю за обігом віртуальних активів в Україні, забезпечення та здійснення контролю за виконанням, у межах компетенції, виконання учасниками ринку віртуальних активів законодавства тощо.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: