fbpx
Сьогодні
19:07 01 Гру 2020

Крок назустріч рівності жінок та чоловіків, - Кондратюк щодо узаконення чоловічого декрету

Photographer Johan Bävman Swedish Dads

Заступниця спікера Верховної ради Олена Кондратюк переконана, що парламент зробив перший вагомий крок назустріч рівності жінок та чоловіків у догляді за дітьми та відповідального батьківства.

Про це вона написала у Фейсбуці.

"Цей законопроєкт означає рівні разом з мамою права батька у вихованні та догляді за малюками в перші найважливіші місяці їх життя. Це право тата взяти додаткову відпустку по догляду за дитиною, як у багатьох країнах Європейського Союзу. Наприклад, у Фінляндії татусям надається до 9 тижнів такої відпустки, в Португалії – 5 тижнів, в Литві – 4 тижні", – підкреслила Олена Кондратюк.

За її словами, в Україні досі не було створено законодавчих умов для того, щоб чоловік міг повною мірою взяти на себе відповідальність і розділити з мамою частину турбот за новонародженими та щоб мати дитини, при потребі, могла працювати далі, "не руйнуючи свою кар'єру, або бізнес, не випадаючи повністю з економічного і соціального життя".

Попри формально закріплене право чоловіка на відпустку для догляду за дитиною, на практиці чоловіки зіштовхуються з перешкодами у реалізації такого права. Так, батько, матір дитини якого є ФОПом, обмежений у праві скористатися відпусткою для догляду за дитиною, оскільки матір дитини не завжди перебуває в трудових відносинах та не має права на будь-який вид відпустки.

Батько дитини також не може скористатися додатковою відпусткою, що надається жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, чи дитину з інвалідністю або усиновлену дитину.

"Наш законопроєкт ліквідовує дискримінацію чоловіків в усіх цих питаннях. Такий крок до рівності також відповідає зобов'язанням України в рамках Ради Європи, Угоди про Асоціацію з ЄС. Дякую всім, хто разом з нами готував цю законодавчу ініціативу і проголосував за неї", – підкреслила Кондратюк.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт № 3695, за яким тепер і батько, і матір мають рівні можливості взяти відпустку для догляду за дитиною.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: