fbpx
Сьогодні
20:51 30 Лис 2020

Третьякова заявила, що хоче "подивитись" на ФОПа, який сплатив 8 тисяч податків на рік

Очільниця комітету Верховної Ради з питань соціальної політики Галина Третьякова виступила проти виплати допомоги тим фізичним особам-підприємцям, які не платять податки. І взагалі вона хоче «подивитись» на ФОПа, який за рік сплатив хоча б 8 тисяч гривень податків.

Про це Третьякова заявила на засіданні комітету, де розглядали законопроект президента Зеленського, що пропонує виплачувати 8 тисяч гривень одноразової допомоги українцям, пише Громадське.

Зокрема, виникла дискусія, чи потрібно прибрати норму, за якою претендувати на допомогу не зможуть працівники, за яких не повністю сплатили Єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Третьякова виступила за збереження норми, зазначивши, що це має бути стимул для працівників тиснути на роботодавця, аби він сплатив ЄСВ.

«Це справедливо — якщо ти сплачуєш податки, ти отримуєш допомогу, якщо ти не сплачуєш, то перепрошую», — наголосила вона.

Як приклад такої системи вона навела Німеччину, де, мовляв, держава платить лише тим, хто сплатив податки.

«Самозайняті особи в Німеччині, вони, наприклад, сплатили 9 тисяч євро податків на рік — отримали 5 чи 6. Навіть не 100-відсотково сплачений розмір податків вони отримують. Я хочу подивитися на ФОПа, який сплатив податків на рік 8 тисяч гривень. Хочу подивитися, чесно», — підсумувала депутатка.

Якщо ж Третьякова має на увазі ЄСВ, то все доволі просто — цьогоріч його розмір вже перевищив тисячу гривень на місяць, але навесні ФОПів від сплати внеску звільнили. За 9 місяців вони сплатили щонайменше 6300 гривень ЄСВ. За підсумками року це ще буде +3300 грн, тобто загалом 9600 — і це тільки ЄСВ.

Але крім цього, кожна категорія ФОП сплачує ще якийсь відсоток від доходу, тут вже цифри у кожного різні.

Заради юридичної точності слід додати, що ЄСВ не називається податком, це окремий вид — «Єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Проте ФОПам та іншим роботодавцям навряд дуже важливо, за яким юридичним терміном вони сплачують державі гроші.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: