fbpx
Сьогодні
08:05 29 Лис 2020

ОАСК розгляне позов "Батьківщини" до НАЗК через зупинку фінансування партії

Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження у справі за позовом політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" до Національного агентства з питань запобігання корупції.

Про це повідомила пресслужба суду.

Зазначається, що позивач просить суд визнати протиправними дії працівників НАЗК при складенні висновку про результати аналізу звіту політичної партії про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру та визнати неправомірними окремі його пункти.

Серед інших вимог позову – скасувати наказ НАЗК про зупинення державного фінансування статутної діяльності партії за четвертий квартал 2020 року.

Суд ухвалив рішення розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без оповіщення учасників справи.

При цьому ОАСК відмовився одразу забезпечити позов, зупинивши дію наказу до вирішення справи по суті, через те, що партія не надала відповідних доказів.

У чому порушення?

Як пише рух «Чесно» з посиланням на висновок НАЗК, у звіті партії за перший квартал 2020 року виявили одразу кілька порушень. Вони стосуються аналізу звітності регіональних організацій партії та її центрального офісу, а саме:

  • відсутність звіту міської організації партії міста Українка;
  • відсутність відомостей про наявність фінансових зобов'язань перед ТОВ «Фінейт» на 45 тис. гривень;
  • підписання видаткових накладних про прийом спонсорських внесків у вигляді листівок, брошур та плакатів особами, які на момент підписання цих документів перебували за кордоном (стосується сумської та київської обласних організацій);
  • щодо донорів київської міської організації та кіровоградської обласної організації виявили невідповідність їхнього доходу та розміру їхніх внесків на користь цих осередків у 2017 — 2020 роках;
  • договори з низкою компаній на загальну суму понад 14 млн гривень були датовані раніше, ніж були відкриті вказані у них банківські рахунки. Йдеться про гроші, які партія отримала з держбюджету як компенсацію витрат на парламентську виборчу кампанію.

«Чесно» зазначає, що загалом це вже третій випадок, коли НАЗК зупиняє виплату державних грошей парламентським партіям. Але у перших двох випадках «Опозиційний блок» та «Слуга Народу» відмовлялися від фінансування самі.

Рішення щодо «Батьківщини» — перше, яке обґрунтоване не відмовою самої партії, а рішенням НАЗК після перевірки фінансової звітності. Це перший випадок застосування такої санкції з моменту запуску НАЗК та запровадження квартального звітування для партій у 2016 році.

Що каже закон

Законодавство передбачає, що якщо звіт партії оформили з грубими порушення, або внесли у нього неправдиві дані, НАЗК може зупинити державне фінансування партії. Відновити його можуть, коли політсила усуне неточності.

Як повідомлялося, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) зупинило держфінансування партії ВО "Батьківщина". До такого НАЗК вдалося вперше з моменту свого створення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: