fbpx
Сьогодні
20:57 29 Лис 2020

На Полтавщині з’явилися музеї борщу та хліба

Фото: facebook.com/shcherbanjov

У селі Опішня на Полтавщині відкрили перший в Україні Музей звареного борщу та Музей живого хліба в межах етнофестивалю "Живий хліб".

Про це повідомила організаторка фестивалю та засновниця музеїв, етнологиня Олена Щербань.

Розказую-втовкмачую, що борщ – український!

Posted by Олена Щербань on Friday, November 27, 2020

"Почали святкувати відкриття наших двох музеїв: Музею живого хліба та Музею звареного борщу. Зараз також будемо відкривати "Школу прядіння", – оголосила організаторка під час відеотрансляції.

Музеї створено на базі етносадиби "Лялина світлиця" в Опішні, власницею якої є Олена Щербань. Вона обіцяє щодня дивувати гостей новим рецептом борщу, яких знає щонайменше 365. Серед них – весільний, поминальний, зимовий, літній, білий, коричневий та багато інших. Рецепти господарка збирала по всій Україні, але найбільше – саме з Центральної України.

На Полтавщині з'явилися музеї борщу та хліба

Фото: facebook.com/shcherbanjov

Експонатами музею борщу стали квашена та маринована капуста, свіжий та консервований буряк, цибуля у вінку та часник у пучку. Також тут є глиняні горщики та справжня піч, в яких готується страва.

Значну увага приділено також створенню живого хліба – тут його виготовляють без дріжджів – на заквасці з пророщених зерен пшениці, жита, хмелевій заквасці.

На Полтавщині з'явилися музеї борщу та хліба

Фото: facebook.com/shcherbanjov

"Усі охочі зможуть дізнатися більше цікавих фактів про українську традиційну страву, її різновиди, техніки приготування, а також загальні традиції України, її культуру та гастрономію", – розповіла організаторка напередодні свята.

На Полтавщині з'явилися музеї борщу та хліба

Фото: facebook.com/shcherbanjov

Під час фестивалю "Живий хліб" у "Лялиній світлиці" пройшли майстер-класи з випікання живого хліба, прядіння, ляльки-мотанки та народного співу.

Крім того, щороку Олена Щербань проводить в Опішні гастрофестиваль "Борщик у глиняному горщику".

Posted by Олена Щербань on Friday, November 20, 2020

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: