fbpx
Сьогодні
16:16 29 Лис 2020

Арестович: Росія хоче збити Мінський та Нормандський формати, аби вийти на перемовини з США

Фото 24 Канал

Радник делегації з інформаційної політики в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович вважає, що демаршем щодо обміну полоненими Росія намагається залучити шантаж.

Про це він сказав у коментарі для УНН.

"Вони нас шантажують. Це інформаційне забезпечення процесів, які вони проводять. Процеси ці виглядають на теперішній час так, що вони зрозуміли небезпеку, яку несе в собі прихід Байдена і його адміністрації у Сполучених Штатах, і хочуть збити Мінський і Нормандський формат, для того, щоб вийти напряму на перемовини (зі США, — ред.), мені здається", — сказав речник української делегації.

Він нагадав, що наразі кандидатами на ключові безпекові посади в майбутній адміністрації президента США є люди, які "кажуть про санкції, які мають вже не стримувати, а калічити".

"Я так думаю, вони (росіяни — ред.) побачили, що відбувається, зрозуміли, що вони в'язнуть у середовищі, яке створила Україна, Франція і Німеччина. Тому що три поспіль заяви МЗС Франції і Німеччини про те, що Україна робить сильні кроки, що вони нас підтримують, а Росія не підтримує. Майже автоматичне продовження європейських санкцій 10 грудня. Вони все це побачили і вирішили зіграти зі Сполученими Штатами… Для цього їм треба нівелювати Нормандський і Мінський формат, сказати, що Франція і Німеччина не впораються, Україна взагалі провокує. А "дорослі хлопчики вирішать між собою", — зазначив співрозмовник УНН.

Так, з його слів, позиція української сторони полягає в тому, щоб зустрітись на вищому рівні у Нормандському форматі, і "примусити Путіна до конкретизації".

На думку Арестовича, саме президент РФ має сказати, чи збирається виконувати домовленості, які були досягнуті рік тому у Парижі. З іншого боку, російська сторона не хоче цього, бажають "вести перемовини на верхньому поверсі, зі Сполученими Штатами".

"Для цього робляться і демарші на перемовинах, і відповідне інформаційне забезпечення, зокрема по дуже чутливих питаннях — обміну полоненими, щоб звинуватити Президента Зеленського і його команду, взагалі Україну, в тому, що ми нехтуємо життям полонених тощо… Можу сказати, що буде — буде нарощуватись звинувачення нас, і лінія буде така, що ми дезавуювали мінський формат, що ми "негадяї і сволоти" тощо. До цього треба бути готовими", — підкреслив він.

На запитання про те, чи можна наразі говорити про повноцінний зрив "нормандської" зустрічі та обміну утримуваними особами, співрозмовник зазначив, що надія на певний конструктив все ж залишається.

Нагадаємо, Арестович заявляв, що наразі надії на обмін полоненими до Нового року залишаються вельми примарні.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: