fbpx
Сьогодні
14:09 28 Лис 2020

Київські археологи заявили, що міська влада намагається відчужити їх приміщення

Директор Інституту археології НАНУ Віктор Чабай та академік НАНУ Петро Толочко переконані, що КМДА бажає знищити міську археологію.

Така заява була зроблена у пресцентрі інформаційного агентства"Українські Новини".

"Втрата Інститутом приміщень унеможливить проведення археологічних робіт у Києві з супроводу будівництва, що, в свою чергу, призведе до зупинки процесу. А в разі незаконного продовження порушення чинного українського та європейського законодавства з охорони археологічної спадщини Київ стане єдиним містом з 1000-річною історією на території від Лісабона до Москви, де була знищена своя міська археологія", – каже Віктор Чабай.

Також він повідомив, що раніше сума оренди приміщень Інститутом археології (по вулиці Володимирська 3 і Григорія Сковороди 9) становила 1 гривню на місяць, але Департамент комунальної власності міста Києва прийняв рішення про збільшення цієї вартості в 1 млн 300 тис гривень на рік.

Віктор Чабай зазначив, що з огляду на фінансовий стан Національної академії наук України та Інституту, як його структурного підрозділу, ця сума нереальна. Інститут отримує лише 76% від необхідного для виплати заробітної плати.

Крім цього він повідомив, що Департамент комунальної власності КМДА подав позов до господарського суду Києва на Інститут археології. Перше засідання відбудеться 15 грудня.

Академік НАНУ Петро Толочко заявив, що дії міської влади направлені на те, щоб ліквідувати археологічну службу Києва.

"Хтось накинув оком на ці два приміщення, вони їм не потрібні, очевидно, потім їх знесуть і на їх місці побудують якісь великі будинки і будуть отримувати прибутки або надприбутки з цих майданчиків", – повідомив Петро Толочко.

Керівництво Інституту археології має намір зробити візит меру міста Києва Віталію Кличку, щоб вирішити проблему з приміщеннями і висловили надію, що він не знає про цю самоправність у своїх підрозділах, і у нього буде можливість зупинити це ганебне явище.

Нагадаємо, нещодавно на Миколаївщині було поруйнованого скіфський курган.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: