fbpx
Сьогодні
20:46 27 Лис 2020

У Раді зареєстрували законопроєкт, що дозволить Ситнику залишитися на посаді директора НАБУ

Фото: Рубрика

Законопроєкт про внесення змін до закону "Про Національне антикорупційне бюро України" зареєстровано у Верховній Раді в п'ятницю.

Законопроєкт №4437 було зареєстровано на сайті парламенту.

Ініціаторами відповідного законопроєкт №4437 є прем'єр-міністр України Денис Шмигаль і група народних депутатів.

Проєкт закону пропонується внести зміни до ст. 1 і 6 закону про "Національне антикорупційне бюро України", якими визначити, що НАБУ утворюється і здійснює свою діяльність відповідно до вимог закону. Тоді як згідно з чинною редакцією закону, утворення НАБУ належить до повноважень президента.

У законопроєкті також пропонується встановити повноваження Верховної Ради ухвалювати рішення про звільнення директора НАБУ з посади за наявності підстав, визначених профільним законом.

Водночас запропонованими змінами передбачено, що особа, призначена на посаду директора НАБУ, продовжує виконувати свої повноваження до моменту призначення нового керівника в порядку, визначеному законом "Про Національне антикорупційне бюро України", але не пізніше закінчення терміну повноважень.

Ініціатори законопроєкту прогнозують, що його ухвалення дасть змогу виконати рішення Конституційного Суду України, усунувши невідповідність положень закону "Про Національне антикорупційне бюро України" вимогам Конституції України, а також забезпечити сталість і безперервність діяльності НАБУ та зберегти гарантії його незалежності.

Нагадаємо, що ОАСК у процесі розгляду позову звільненого працівника НАБУ – керівника Другого підрозділу детективів бюро Олександра Карєєва – прийняв окрему ухвалу, якою постановив вилучити Ситника з Єдиного реєстру інформації як директора НАБУ.

Також суд постановив, що Ситник має передати свої повноваження одному зі своїх заступників для виконання рішення КС. Суд встановив місячний термін для виконання цього рішення.

Зокрема, суд пояснив дане рішення тим, що у процесі розгляду позову виявив невиконання рішення Конституційного суду про визнання неконституційним Указу президента про призначення Ситника директором НАБУ.

В свою чергу, міністр юстиції Денис Малюська пояснив, що Мінюст не буде виконувати рішення Окружного адмінсуду: "Мін'юст не може вносити зміни до Єдиного державного реєстру, щоб виконати будь-яке рішення Конституційного Суду України або ж окремої ухвали".

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: