fbpx
Сьогодні
13:58 27 Лис 2020

У Раді вирішили за брехню в деклараціях більш як на мільйон залишити кримінальну відповідальність

Фото: РБК-Україна

Робоча група Верховної Ради з врегулювання конституційної кризи прийняла ряд рішень.

Голова групи, нардеп Денис Монастирський розповів про три основні блоки на брифінгу.

За його словами, за брехню в декларації або неподання декларації повинна бути кримінальна відповідальність.

"Ми дійшли висновку, що за брехню в декларації і за неподання декларації має бути кримінальна відповідальність. Це перша позиція. Друге – все ж таки потрібно підняти поріг, з якого стартує кримінальна відповідальність. На сьогодні це 250 прожиткових мінімумів, це приблизно в цифрах – 500 тисяч гривень. Тобто, помилка на 500 тисяч грн була кримінальною відповідальністю до рішення Конституційного Суду. Ми визначаємо, що кримінальна відповідальність стартує з 500 прожиткових мінімумів – це понад мільйон гривень. До цієї суми залишається відповідальність, але адміністративна", – зазначив Монастирський.

Також, за його словами, у групі вирішили, що неподання декларації може бути кримінальним проступком, а не злочином.

Голова групи розповів, що за брехню в декларації не буде позбавлення волі. Буде штраф, громадська робота та позбавлення посади.

"Окремо неможливо створити НАЗК для суддів. Потрібно запровадити запобіжники, які б унеможливлювали вплив НАЗК на суддів", – розповів він про другий блок принятих рішень.

Зокрема, за словами Монастирського, відповідний законопроект буде готовий вже в понеділок. Зокрема, він передбачатиме, що перевірка декларацій НАЗК буде за погодженням Вищої ради правосуддя, а у випадкув КСУ – з загальним збором суддів. Протокол про порушення в декларації суддів підписує особисто голова НАЗК або його заступник.

Робоча група парламенту також прийняла рішення, що у разі, якщо на суддю будуть тиснути, то він може звернутись до представника Вищої ради правосуддя, від якого піде подання на голову НАЗК.

Члени робочої групи мають до 1 грудня підготувати для розгляду узгоджені законопроєкти для врегулювання конституційної кризи.

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: