fbpx
Сьогодні
19:34 27 Лис 2020

З 2022 року у Німеччині супермаркетам заборонили пропонувати на касах пластикові пакети

Вже з 2022 року супермаркетам у Німеччині заборонено буде пропонувати покупцям пластикові пакети. Це перший етап до повної заборони виробництва та використання таких пакетів у країні.

Про це повідомляє DW та DE24.

Відповідне рішення німецький Бундестаг ухвалив на засіданні у четвер, 26 листопада.

За наполяганням представників роздрібної торгівлі перехідний період до повної заборони пластикових пакетів збільшили з шести місяців до року.

Після цього продаж пластикових пакетів товщиною від 15 до 50 мікрометрів (саме такі пропонують на касах магазинів) будуть заборонені у Німеччині.

Однак, під заборону не будуть підпадати тонкі «одноразові» пакети у  відділах для продажу овочів та фруктів та пластикові сумки багаторазового використання.

Автори законопроєкту про заборону пакетів пропонують німцям користуватись екологічно чистими альтернативами: кошиками для покупок, тканинними сумками, тарами для багаторазового використання для купівлі свіжих м'ясних та молочних виробів.

Не все так добре

Всесвітній фонд дикої природи (WWF) зазначив, що ця заборона має радше символічний характер, адже в Німеччині лише близько одного відсотка споживання синтетичних матеріалів припадає на пластикові пакети.

«Якщо використання паперових пакетів замість поліетиленових зростатиме, або якщо покупці перейдуть на безкоштовні "одноразові пакети" з фруктових прилавків, з екологічної точки зору нічого не зміниться», йдеться в заяві WWF.

Природоохоронна група закликає Німеччину сконцентрувати увагу саме на використанні багаторазових пакетів та контейнерів.

Повільну боротьбу з пластиковими пакетами розкритикували також представники фракцій «Лівої партії» та «Партії Зелених» у Бундестазі.

Так, речниця з питань захисту довкілля Беттіна Гоффман заявила, що урядовий законопроєкт лише крапля в морі. За її словами, таким «мінізаконом не вдасться зупинити тренд до одноразових пакувань».

Інфографіка: пластик всюди – що робити

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: