fbpx
Сьогодні
15:13 26 Лис 2020

Зеленська виступила на Жіночому конгресі та назвала цілі України в "Партнерстві Біарріц"

фото: Офіс президента

Перша леді Олена Зеленська вважає, що пандемія коронавірусу не тільки поставила перед людством нові виклики та вплинула на життя всіх людей, але й загострила вже існуючі в нашому суспільстві проблеми.

Про це перша леді сказала під час виступу на IV Українському жіночому конгресі.

Однією з основних тем цьогорічного конгресу з огляду на ситуацію у світі стала пандемія COVID-19, її вплив та наслідки для жінок у сфері трудових і сімейних відносин, а також захист від гендерно зумовленого насильства.

«Роль жінки у суспільстві та в сім'ї у складні часи посилюється, як і навантаження на неї. Під час карантину ми, жінки, крім своїх професійних обов'язків, виконували й домашню роботу, обсяг якої збільшився. Одночасно встигали допомагати з навчанням дітям, які вчилися дистанційно вдома», – сказала Олена Зеленська.

«У професійному житті жінкам також доводиться протистояти викликам, спричиненим пандемією. Особливо лікарям та медичним працівникам, серед яких в Україні жінок – понад 80 відсотків. Не можемо забувати й про освітян, яким довелося швидко вчитися самим, аби продовжувати навчати наших дітей. Взагалі, мабуть, немає жодної професійної сфери, на яку б не вплинула пандемія», – наголосила вона.

Крім цього, за її словами, пандемія загострила проблему домашнього насильства, а також змусила нас швидко адаптуватися та пристосовуватися до ситуації.

Перша леді також розповіла про успіхи України як учасниці міжнародного «Партнерства Біарріц», започаткованого країнами G7 з метою співпраці у встановленні гендерної рівності. У вересні 2020-го Україна офіційно стала повноправною учасницею партнерства.

У статусі партнерки Біарріц Україна взяла на себе зобов'язання посилити роботу у п'яти ключових сферах:

  1. розвивати безбар'єрний публічний простір, дружній до сімей з дітьми та маломобільних груп населення;
  2. навчати дітей принципів рівності жінок і чоловіків;
  3. запобігати та протидіяти домашньому та гендерно зумовленому насильству;
  4. зменшити розрив у оплаті праці жінок і чоловіків
  5.  створити більші можливості для чоловіків піклуватися про дітей.

«Партнерство Біарріц» було започатковане лідерами країн Групи семи (G7) на саміті в місті Біарріці (Франція) 25 серпня 2019 року. Мета ініціативи – посилити відповідальність та консолідувати зусилля міжнародної спільноти щодо досягнення гендерної рівності.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: