fbpx
Сьогодні
16:04 26 Лис 2020

У Авакова заявили, що штрафувати за ремені безпеки потрібно в тисячі разів більше

25 листопада набули чинності зміни до Правил дорожнього руху (ПДР), відповідно до яких, зокрема, пасажири таксі зобов'язані пристібатися ременями безпеки як на передньому, так і на задньому сидіннях. Радник міністра внутрішніх справ Михайло Апостол вважає, що штрафи за проїзд без ременя мають бути значно вищі, а також повинна бути невідворотність покарання за порушення ПДР.

Про це він сказав в ефірі телеканалу "Україна 24", нагадавши статистику щодо загибелі в ДТП.

"Щодня в Україні гине 8-10 людей в середньому, 30 травмується. Поточного року загинули 2 800 осіб, близько 30 тис. травмовано, уявляєте, яка це цифра? За роки незалежності – понад 1 млн ДТП, 170 тис. загиблих, це діти, молоді люди, цвіт нації, і 1,2 млн травмованих. Уявіть собі мільйонне місто, де одні каліки ходять, це обласний центр", – сказав радник.

Апостол виступив за те, щоб правила і покарання за їх порушення були жорсткішими.

"Я прихильник того, щоб ці правила і покарання були дуже жорсткими. Ремінь – це один з елементів, який, можливо, зменшить травми і загибель при ДТП. Таких ДТП і травм в Україні відбувається в 5-8 разів більше, ніж в середньому в Європі. 51 гривня за ремінь – це не той штраф, якого сьогодні люди бояться. Сьогодні велика кількість тих, хто попадає на штраф від 10 800 до 54 000 грн, коли сідають за кермо і влаштовують аварії в стані алкогольного сп'яніння. Я не знаю які умови потрібні та покарання придумати, щоб цього не відбувалося. Я за те, щоб була невідворотність покарання", – сказав Апостол.

На його думку, водій, з провини якого може статися ДТП з жертвами, має усвідомлювати, що йому нічого не допоможе уникнути ув'язнення.

"Якщо ти сів за кермо напідпитку, перевищив швидкість, заснув за кермом через перевтому або з іншої причини, і ти влаштував аварію, внаслідок якої загинули люди або багато травмованих, ти повинен розуміти, що настане невідворотність покарання, мінімум 5 років, і не врятує ніхто, ні гроші, ні серйозні адвокати, прокурори. Якби дійсно такі жорсткі правила існували, люди б замислювалися, чи сідати за кермо або пити, чи сідати в несправну машину, чи перевищувати швидкість. Інакше це просто биття комарів, а треба осушити болото, де ці комарі плодяться", – сказав радник глави МВС.

Також Апостол виступив за суттєве підвищення штрафів за непристебнутий ремінь безпеки.

"Насамперед людина повинна розуміти, що мова йде про її життя і життя пасажира. Передусім це буде прописано в законі, але штраф, який сьогодні є, повинен бути вищим навіть не в десять, а в сотні і тисячі разів. У скільки ви оцінюєте людське життя?" – сказав Апостол.

Відзначимо, що раніше таксисти і їх пасажири не зобов'язані були пристібатися ременями. У нових Правилах дорожнього руху не пристібатися в населеному пункті дозволяється лише водіям і пасажирам з інвалідністю, якщо це фізично неможливо, а також водіям і пасажирам спецтранспорту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: