fbpx
Сьогодні
14:25 26 Лис 2020

Карпатський регіон перебуває в реальній небезпеці, - в ООН назвали причини

English version here

Карпатський регіон знаходиться у реальній небезпеці, зокрема через вирубку лісів та зміну клімату.

Про це заявила виконавчий директор програми ООН з питань довкілля Інгер Андерсен на шостій конференції за участі представників Чехії, Угорщини, Польщі, Румунії, Сербії, Словаччини та України.

«Не обманюйте себе: Карпатський регіон перебуває в реальній і безпосередній небезпеці… Праліси Карпат та їхнє унікальне біорізноманіття зникають із загрозливою швидкістю, деревина незаконно вирубується і перевозиться через кордони гірських держав та за їхні межі. Це має безліч наслідків», – заявила Андерсен.

За її словами, наслідком цього стали кілька руйнівних повеней, які протягом останніх років пережила Україна.

«Села та дороги затоплені. Мости зруйновані. Люди загинули. Повені частково пов'язані зі зміною клімату. Але незаконні вирубки, що відбуваються під прикриттям труднощів, яких зазнала Україна, знищили великі шматки лісу, які вбирають надлишки води та забезпечують захист від повені», – наголосила Андерсен.

Між тим, за останні 20 років незаконні рубки обійшлися Румунії у понад 5 мільярдів євро. Лише в 2016 році в Румунії було незаконно вирубано близько 187 тис. кубометрів деревини.

Виконавчий директор програми ООН з питань довкілля закликала сторони зміцнювати верховенство права для забезпечення захисту навколишнього середовища, а також збільшити транскордонну співпрацю і активізувати боротьбу зі змінами клімату.

У 2017 році в ООН заявляли, що недостатня жорсткість законів — це головний чинник вирубки лісу.

"Я закликаю захистити тих, хто перебуває на передовій: треба зупинити діяльність банд і притягнути до відповідальності великі компанії, які беруть участь у закупівлі незаконної деревини. Це реально зробити. Румунські сили безпеки у 2018 році розігнали мережу незаконних лісозаготівель", — наголосила Андресен.

Ще одним необхідним кроком вона вважає розширення транскордонної співпраці. Екосистеми Карпат взаємоповʼязані. Наприклад, Східні Карпати розташовані в Румунії, Україні, а також Словаччині та Польщі. Уряди цих країн мають консолідуватись і боротись з вирубками карпатських лісів.

"Те, що відбувається в одній країні, впливає на іншу. Розширення транскордонного співробітництва — в інтересах усіх", — наголосили в ООН.

Ще один необхідний крок — боротьба зі змінами клімату. Україна — всього лише одна країна в Карпатському регіоні, яка відчула всю силу повені. Затоплення буде тільки посилюватися, завдаючи шкоди не тільки екосистемам, але й людям і економіці. Треба діяти на випередження, перш ніж ситуація не погіршилася — принаймні треба скоротити викиди парникових газів.

Також треба прискорити реалізацію планів уряду щодо збереження та раціонального використання природних ресурсів. Цей план має зберегти екосистеми недоторканими та помʼякшити наслідки зміни клімату.

"Карпати стикаються з безліччю різноманітних загроз. Але швидкі та рішучі дії щодо здійснення всіх протоколів, положень і статей Конвенції можуть зменшити ці загрози. Ми повинні зупинити нелегальних лісорубів. Докладіть всіх зусиль у боротьбі зі зміною клімату і поверніть до життя деградовані землі та ліси. Це поліпшить природний капітал регіону, його економічну стійкість і добробут людей", — наголосили в ООН.

Як відомо, 22 травня 2003 року у Києві була підписана Карпатська конвенція, учасниками якої є сім країн Центральної та Східної Європи (Чехія, Угорщина, Польща, Румунія, Сербія, Словаччина та Україна). Конвенція є другою субрегіональною угодою щодо захисту гірських районів по всьому світу. Сесії конференції сторін проводяться раз на три роки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: