fbpx
Сьогодні
15:35 26 Лис 2020

Екоактивісти заявили про сплеск рівня радіації у Чорнобильській зоні. У Держагентстві запевнили, що перевіряли датчики

Екоактивісти громадської організації «Save Dnipro» заявили про сплеск радіації у Чорнобильській зоні відчуження з 17 листопада. У Державному агентстві з управління зоною відчуження кажуть, що це сталося через перевірку датчиків.

Про це повідомили на Facebook-сторінці організації.

За даними «Save Dnipro», 17 та 18 листопада на станції моніторингу біля сховища відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2 підскочив рівень радіації. Пишуть, що 17 листопада рівень сягнув 124 000 нЗв/год, тоді як стандартний рівень для цієї місцевості ㅡ 210 нЗв/год, а 18 листопада на іншій станції «Відвідний канал» зафіксували 62 400 нЗв/годину.

Крім того, в організації фіксували зростання рівня радіації і за межами зони відчуження. 19 листопада також виявили сплеск рівня радіації біля населених пунктів, що розташовуються біля дороги. У «Save Dnipro» припустили, що з зони відчуження могли щось вивозити.

Активісти звертають увагу, що 18 листопада у новому сховищі СВЯП-2 вперше  розмістили відпрацьоване ядерне паливо для тривалого зберігання (до 100 років). Водночас зазначають, що «за твердженнями фахівців, з якими ми встигли проконсультуватися, таке забруднення від переміщення відпрацьованого ядерного палива неможливе».

Що кажуть у Держагентстві?

Після появи повідомлення активістів там заявили, що перевірять датчики, які зафіксували перевищення контрольних рівнів радіації. За декілька годин Держагентство  повідомило, що радіаційний фон у зоні відчуження у межах норми.

В установі пояснюють ㅡ радіаційний фон у зоні відчуження контролюється за допомогою автоматизованої системи контролю радіаційного стану, до якої входять датчики вимірювання. Датчики розмістили на території всієї зони, проммайданчика ЧАЕС та у Славутичі.

З 17 листопада фахівці провели метрологічну перевірку датчиків виміру у ближній зоні: ВОС-3, ВРП-750, Копачи, Нафтобаза, Пожежне депо, Відвідний канал, СВЯП-2 та Чорнобиль-2.

«Відповідно до методики метрологічної повірки, зазначені датчики опромінювалися стандартним джерелом високої потужності. Проведення цих робіт призвело до підвищення ПЕД на 1,5-2 години», ㅡ зазначили у пресслужбі, додавши, що з 19 листопада датчики працюють у звичному режимі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: