fbpx
Сьогодні
23:15 25 Лис 2020

Перша у світі. Шотландія ухвалила закон про безкоштовне надання жінкам засобів інтимної гігієни

У Шотландії першими у світі вирішили зробити засоби інтимної гігієни для жінок повністю безкоштовними.

Таке рішення парламент країни одноголосно ухвалив 24 листопада, повідомляє BBC.

Відповідний проєкт закону, за яким місцева влада повинна забезпечити гігієнічними прокладками і тампонами всіх, хто цього потребує, внесла представниця Лейбористської партії Моніка Леннон.

Згідно з документом, за рік на такі цілі буде витрачено 24 млн фунтів (906 млн гривень).

Закон "Про безкоштовне надання засобів жіночої інтимної гігієни" передбачає, що тампони й прокладки мають бути доступними безкоштовно для всіх, хто їх потребує, в туалетах шкіл, коледжів та університетів.

Уряд Шотландії матиме повноваження зобов'язувати й інші громадські заклади робити те саме, а ще зобов'язаний забезпечити фінансування ініціативи — за оцінками, воно складатиме 8,7 мільйона фунтів стерлінгів на рік (329,7 мільйона гривень).

Як зазначається, приблизно 10% дівчат у Великобританії не можуть собі дозволити гігієнічні засоби у відповідний період.

Крім того, 71% молоді віком від 14 до 17 років почуваються незручно, купуючи такі товари.

За даними благодійних організацій, бідність та боротьба за щомісячну оплату основних предметів особистої гігієни різко зросла під час пандемії.

Більш раннє дослідження, проведене організацією «Women for Independence», показало, що майже кожна п'ята жінка переживала період бідності, що істотно позначилося на їхній гігієні та здоров'ї. За оцінками, жінки витрачають у середньому 13 фунтів стерлінгів на місяць на товари для менструації й кілька тисяч фунтів протягом усього життя.

Закон намагається подолати й ще одну проблеми, пов'язану з освітою. Дослідники виявили, що майже половина опитаних дівчат пропускають школу через місячні.

Така практика працює в Шотландії вже деякий час, хоч і не була підкріплена законодавчо. Тим часом низка окремих підприємств — ресторанів, пабів і навіть футбольних стадіонів – самостійно забезпечує безкоштовними прокладками й тампонами жіночі вбиральні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: