fbpx
Сьогодні
14:16 24 Лис 2020

На кордоні зупинили угорського посадовця, якому заборонений в'їзд в Україну через втручання у вибори

Іштвану Грежі

Уповноваженому уряду Угорщини з питань співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою областю Угорщини та Закарпатською областю Іштвану Грежі відмовили у в'їзді на територію України, оскільки йому заборонено в'їзд в нашу державу через втручання в місцеві вибори.

Про це йдеться у коментарі речника МЗС України.

"24 листопада уповноваженому уряду Угорщини з питань співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою областю Угорщини та Закарпатською областю пану Іштвану Грежі було відмовлено у в'їзді на територію України через існуючу заборону. Рішення про заборону в'їзду громадянам іноземних держав приймається відповідно до існуючого в правовому полі України порядку. Однією з підстав для цього є встановлення фактів порушення іноземцем законодавства України", – зазначили в МЗС.

У міністерстві пояснили, що у випадку із Грежею мали місце зафіксовані у публічному просторі факти порушення положень Виборчого кодексу України, що забороняють іноземцям вдаватися до агітації за одну з політичних сил в Україні – учасника виборчого процесу.

"Прийняте рішення не стосується сфери міждержавних відносин. Заборона в'їзду пов'язана виключно з діями конкретного громадянина, в яких містяться ознаки правопорушення", – уточнили в МЗС.

Там також додали, що відповідно до встановленого порядку, рішення про заборону в'їзду в Україну оголошується іноземцю в пункті пропуску через державний кордон України.

"Законодавством України не передбачена можливість заздалегідь інформувати іноземця про прийняте рішення щодо заборони йому в'їзду на територію Української держави. Вкотре закликаємо іноземних громадян, які відвідують Україну, незалежно від займаних ними посад поважати законодавство нашої держави", – йдеться у коментарі речника МЗС.

Нагадаємо, що МЗС України запросило посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто та вручило ноту протесту через незаконну політичну агітацію угорських посадовців на користь однієї з політичних партій на місцевих виборах 25 жовтня, а також заборонило в'їзд двом угорським  високопоставленим особам через агітацію на Закарпатті під час виборів.

Пізніше міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто назвав це рішення України жалюгідним і заявив, що таким чином Україна відмовилася від підтримки Угорщиною своїх зусиль щодо євроатлантичної інтеграції.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: