fbpx
Сьогодні
16:51 22 Лис 2020

Забруднення повітря вбило 500 тисяч новонароджених дітей у 2019 році, – дослідження

Забруднення повітря вбило 476 тисячі новонароджених у 2019 році, причому найбільші осередки смертності знаходяться в Індії та країнах Африки на південь від Сахари.

Про це йдеться в новому глобальному дослідженні, згідно з яким майже дві третини смертей сталися від отруйних парів, що утворюються в результаті використання палива для приготування їжі.

Понад 116 тисяч індійських немовлят померли від забруднення повітря в перший місяць життя, а в країнах Африки на південь від Сахари ця цифра склала 236 тисяч, йдеться у звіті "Стан глобальної повітряного середовища до 2020 року", передає The Telegraph.

Дослідження провели американський Інститут впливу на здоров'я та Інститут медичних показників і оцінки.

Автори пишуть, що вони покладаються на висхідний обсяг даних, що пов'язують вплив забруднення повітря на матерів під час вагітності з підвищеним ризиком того, що їх немовлята будуть народжені замалими (низька вага при народженні) або занадто рано (передчасні пологи).

Ці умови пов'язані з серйозними ускладненнями та вже складають переважну більшість випадків неонатальної смертності в обох регіонах.

В ході нового аналізу підрахували, яка частка цих смертей викликана забрудненням навколишнього середовища і повітря в будинку.

"Здоров'я дитини має вирішальне значення для майбутнього кожного суспільства, і ці нові дані свідчать про особливо високий ризик для немовлят, які народжуються в Південній Азії та країнах Африки на південь від Сахари", – сказав президент Інституту впливу на здоров'я Ден Грінбаум (Dan Greenbaum).

"Не дивлячись на повільне і неухильне зниження залежності домогосподарств від неякісних видів палива, забруднення повітря від такого собі палива залишається ключовим фактором смертності цих самих немовлят", – додав він.

В цілому, у звіті наголошується, що забруднення повітря призвело до 6,7 мільйона смертей у всьому світі у 2019 році, що ставити проблеми в один ряд з причинами смерті в результаті високого кров'яного тиску, вживання тютюну і ризиків, пов'язаних з харчуванням.

Автори додали, що в той час, як пандемія COVID-19 привела до значних соціальних та особистих витрат, "багато країн світу вперше за багато років побачили блакитне небо і зоряні ночі". Але це тривало недовго.

Проте блакитне небо стало нагадуванням про те, що забирає з собою забруднення навколишнього середовища, резюмують автори звіту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: