fbpx
Сьогодні
12:38 21 Лис 2020

Укрпошта представила марки до Дня Гідності та Свободи

До Дня Гідності та Свободи, 20 листопада, Укрпошта за ініціативи та участі Українського інституту національної пам'яті вводить в обіг поштові марки "Лицарі духу. Діячі українського правозахисного руху".

Про це повідомляє пресслужба Інституту національної пам'яті.

Марки випущено у вигляді зчіпки з трьох марок, на яких зображені українські громадські діячі – Михайло Горинь, Микола Руденко та Святослав Караванський.

Автор поштових марок, конверту та штемпеля спецпогашення "Перший день" – художник Василь Василенко.

"Постаті, яким присвячена марка, − вихідці з різних куточків України, але їх об'єднує внутрішня гідність і сила духу, яка не дозволяла їм миритись із тоталітарною системою. Це справжні лицарі духу, які, пройшовши випробування радянських таборів, не зламалися, а продовжували відстоювати свободу та власні переконання", – наголосив гендиректор Укрпошти Ігор Смілянський.

"Марки, що вводяться в обіг, випущені на відзначення 100-річчя Миколи Руденка і Святослава Караванського, а також 90-річчя Михайла Гориня. У кожного з них неймовірна доля: і в донеччанина Миколи Руденка, що відмовився від зручностей партноменклатури і став лідером правозахисників, і в закоханого в українську мову одесита Святослава Караванського, котрий провів в ув'язненні три десятиліття, і в незламного галичанина Михайла Гориня. Усі вони зробити важливий внесок у нашу сьогоднішню свободу. Ці лицарі духу заслуговують на нашу пам'ять і вшанування. Тож надзвичайно приємно, що Укрпошта відгукнулась на пропозицію Українського інституту національної пам'яті і вшанувала цих надзвичайних людей чудовими марками", – говорить заступник голови Українського інституту національної пам'яті Володимир Тиліщак.

Тираж кожної марки – 100 тисяч примірників. Номінальна вартість кожної марки – 9 гривень. Усього за 29 років незалежності України Укрпошта ввела в обіг майже 2000 сюжетів поштових марок.

Довідка:

  • Михайло Горинь (1930–2013) – громадсько-політичний діяч, правозахисник, дисидент та політв'язень радянських часів. Брав участь в роботі Української Гельсінської групи. Неодноразово заарештований за "антирадянську агітацію і пропаганду". Тривалий час перебував у таборах особливо суворого режиму. Брав активну участь у громадському житті країни.
  • Микола Руденко (1920–2004) – український письменник і драматург (автор багатьох романів, науково-фантастичних, поетичних творів, економічних і космологічних досліджень), філософ, громадський діяч, засновник і голова Української Гельсінської Групи, Герой України, багаторічний політв'язень радянських тюрем і таборів.
  • Святослав Караванський (1920–2016) – мовознавець, поет, перекладач, журналіст. Багаторічний в'язень радянських концтаборів. Усього провів у неволі 31 рік. Член ОУН. Автор "Практичного словника синонімів української мови" та "Словника українських рим".

Сьогодні в Україні святкують 7-ому річницю початку Революції Гідності.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: