fbpx
Сьогодні
18:29 20 Лис 2020

У ЮНІСЕФ розповіли про вплив COVID-19 на життя дітей

У ЮНІСЕФ зазначають, що кожна дев'ята інфікована COVID-19 особа — це дитина або підліток. 

Про це йдеться у доповіді "Попередити втрату цілого покоління через COVID".

Йдеться про те, що хоч симптоми в заражених дітей здебільшого легкі, кількість випадків інфікування серед осіб цієї вікової категорії зростає, а довгостроковий вплив на навчання, харчування та добробут дітей і молоді може змінити життя цілого покоління.

"На початку пандемії COVID-19 побутував стійкий міф про те, що це захворювання майже не вражає дітей. Але це твердження далеке від істини, — зазначила виконавча директорка ЮНІСЕФ Генрієтта Фор. — Хоча діти можуть хворіти й поширювати захворювання, це лише вершина пандемійного айсберга. Набагато більшу загрозу для них становлять порушення в роботі найважливіших служб та відсутність доступу до базових послуг, а також стрімке зростання рівня бідності. Що довше триватиме криза, то сильнішим буде її вплив на освіту, здоров'я, харчування та добробут дітей. Під загрозою майбутнє цілого покоління".

У звіті ЮНІСЕФ підкреслено, що станом на 3 листопада в 87 країнах кожна дев'ята інфікована COVID-19 особа є дитиною або підлітком до 20 років. Це становить 11 відсотків усіх зареєстрованих випадків інфікування (загалом 25,7 мільйона осіб), про які повідомили ці країни.

Відповідно, в Україні кожна п'ятнадцята інфікована COVID-19 особа є дитиною або підлітком до 20 років, а їх частка становить 6,7% від усіх інфікованих людей у країні.

Серед загроз у доповіді називають закриття шкіл, адже хоч діти й можуть передавати вірус одне одному та старшим віковим групам, доповідь містить вагомі докази на користь того, що переваги від безперервної роботи шкіл за умови дотримання основних запобіжних заходів переважують ефекти від їх закриття. Станом на листопад 2020 року 572 мільйони учнів постраждали внаслідок закриття шкіл у 30 країнах — це 33 відсотки школярів у всьому світі.

Найсерйознішою загрозою для дітей є викликані пандемією перебої в наданні життєво важливих медичних і соціальних послуг.

Аналіз даних, наведених у нових дослідженнях ЮНІСЕФ, проведених у 140 країнах, засвідчує такі тенденції:

  • Приблизно у третині країн, у яких проводилося дослідження, спостерігалося зниження принаймні на 10 відсотків кількості звернень за такими медичними послугами, як планові щеплення, амбулаторна допомога у зв'язку з дитячими інфекційними захворюваннями та охорона здоров'я матері. Головна причина — страх перед зараженням COVID-19;
  • У 135 країнах охоплення послугами у сфері харчування жінок і дітей зменшилося на 40 відсотків. Станом на жовтень 2020 року 265 мільйонів дітей у всьому світі досі не отримували шкільне харчування. Понад 250 мільйонів дітей віком до 5 років можуть втратити доступ до програм надання харчових добавок із вітаміном А, які є життєво важливими для їхнього здоров'я;
  • 65 країн повідомили про зменшення кількості візитів соціальних працівників до домівок клієнтів у вересні 2020 року у порівнянні з аналогічним місяцем минулого року;
  • Протягом найближчих 12 місяців через серйозні перебої в наданні базових послуг і збільшення масштабів недоїдання може статися додатково 2 мільйони смертей серед дітей та 200 тисяч випадків мертвонароджень;
  • Ще 6–7 мільйонів дітей віком до 5 років у 2020 році страждатимуть від втрати ваги або гострого недоїдання, яке зросте на 14 відсотків. Це може зумовити понад 10 тисяч додаткових смертей серед дітей щомісяця — переважно в країнах Африки на південь від Сахари та країнах Південної Азії.
  • Кількість дітей, які потерпають від різних форм бідності (без доступу до освіти, системи охорони здоров'я, житла, харчування, санітарії та води), зросла на 15 відсотків, або на 150 мільйонів, станом на середину 2020 року.

У ЮНІСЕФ пропонують:

  • забезпечити умови для навчання всіх дітей;
  • гарантувати доступ до послуг харчування та охорони здоров'я, а також зробити вакцини доступними для кожної дитини;
  • підтримувати та захищати психічне здоров'я дітей і молоді, сприяти боротьбі з жорстоким поводженням, гендерним насильством щодо дітей та їх бездоглядністю;
  • розширити доступ до безпечної питної води, належних санітарії та гігієни та розв'язувати проблеми погіршення стану навколишнього середовища та клімату;
  • зупинити зростання дитячої бідності та забезпечити можливості для відновлення, доступні всім;
  • подвоїти зусилля із захисту та підтримки дітей та їхніх сімей, які живуть в умовах конфліктів, стикнулися з катастрофами та потребою в переміщенні.

У цьогорічний Всесвітній день дитини ми просимо уряди, партнерів і приватний сектор прислухатися до думки дітей та зробити їхні потреби своїми пріоритетами. Зараз, коли ми всі переосмислюємо те, яким має бути майбутнє й дивимося вперед — у часи, які настануть після пандемії, діти повинні бути для нас на першому місці, – Генрієтта Фор.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: