fbpx
Сьогодні
17:56 19 Лис 2020

Під час пандемії жінки частіше потерпають від додаткового навантаження, зменшення доходів та домашнього насильства

English version here

Фото shutterstock

В аналітичному дослідженні, проведеному за підтримки ПРООН, означено виклики та запропоновано рекомендації щодо поліпшення становища жінок і дівчат в умовах пандемії COVID-19.

Коронавірусне захворювання не дискримінує, але його наслідки по-різному впливають на права жінок та чоловіків. 

Це один із ключових висновків аналітичного дослідження «Вплив СOVID-19 на права жінок в Україні», яке представила Асоціація жінок-юристок України «Юрфем». Дослідження підготоване Асоціацією у партнерстві з Офісом Урядової уповноваженої з питань гендерної політики, Міжфракційним депутатським об'єднанням «Рівні можливості» та за підтримки Програми розвитку ООН в Україні.

У дослідженні означено ключові виклики та запропоновано рекомендації щодо поліпшення становища жінок і дівчат в умовах пандемії COVID-19, а також проаналізовано його вплив у сфері трудових та сімейних відносин. Зокрема, жінки відчували більше навантаження через необхідність поєднувати хатню роботу та піклування про інших членів родини з професійними обов'язками – понад 56% опитаних жінок вказали, що такі умови негативно впливали на їхню професійну діяльність під час карантину.  

Як зауважила менеджерка проєкту ПРООН «Права людини для України» Світлана Колишко, для подолання наслідків пандемії важливо систематично здійснювати моніторинг та досліджувати стан дотримання прав людини. 

«Будь-які рішення та політики мають базуватися на правах людини. Проте для того, щоб розуміти, які права порушено, які групи є найбільш вразливими, хто залишився поза увагою, чому так відбувається, і як подолати ці проблеми, на національному та місцевому рівні необхідно забезпечити системний моніторинг та збір даних із розбивкою за статтю. Саме так держава зможе виявити прогалини, що особливо важливо під час надзвичайних ситуацій, пандемії», – наголосила Світлана Колишко. 

«Якісна оцінка допоможе ухвалювати продумані, збалансовані рішення для подолання наслідків пандемії та запобігання порушенням прав людини». 

За словами голови Асоціації жінок-юристок України «Юрфем» Христини Кіт, нинішня криза має довгостроковий характер, тож постає питання, чи зможемо ми провести роботу над помилками після першої хвилі COVID-19 та карантину.  

«На цьому і зосереджувалась робота над дослідженням, в якому ми охопили дві базові теми – вплив пандемії на сімейну та трудову сфери, – пояснила Христина Кіт. – У результаті ми отримали цікаві висновки та рекомендації: що ж можна зробити, щоби друга і всі наступні хвилі не були такими болючими? Адже наслідки COVID-19 не є короткочасними та стануть більш очевидними після завершення пандемії». 

Дослідження також показало, що дохід майже 40% опитаних жінок зменшився. Хоча рівень доходів знизився як у жінок, так і чоловіків, жінки під час карантину і надалі продовжували отримувати на 20% менше ніж чоловіки.  

Серед інших негативних наслідків пандемії – зростання випадків домашнього насильства. Понад 40% опитаних, які повідомили про домашнє насильство, до карантину такого досвіду не мали.  

Для того, щоб вирішити виявлені проблеми, експерти/ки надали рекомендації щодо подолання наслідків карантину у короткостроковій та довгостроковій перспективі. Зокрема, вони наголошують на необхідності:

  • оперативного та ефективного реагування поліції на випадки домашнього насильства, зокрема винесення термінових заборонних приписів;
  • запуску спеціальних програм для підтримки жінок у бізнесі;
  • запровадження роботодавцями політики гендерної рівності. 

Докладніше з висновками та рекомендаціями дослідження можна ознайомитися тут

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: