ДБР розслідує “держпереворот” за заявою соратника Януковича, лідерів Майдану викликали на допит, – ЗМІ

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження щодо ймовірного «державного перевороту» під час Революції Гідності, заявила журналістка Соня Кошкіна.

У своєму Telegram-каналі журналістка написала, що досудове розслідування розпочато за заявою нардепа від проросійської партії Опозиційна платформа — За життя, заступника генпрокурора за часів Януковича Рената Кузьміна.

«1 жовтня ДБР відкрило кримінальне провадження № 42020000000001885 по справі щодо державного перевороту. У зв'язку з подіями Майдану», — повідомила Соня Кошкіна.

За її даними, у межах справи на допит до ДБР викликали колишнього секретаря РНБО Олександра Турчинова, колишнього спікера Верховної Ради Андрія Парубія, мера Києва Віталія Кличка, екснардепа Сергія Пашинського, колишнього прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та екснардепку Тетяну Чороновол.

21 листопада 2020 року в Україні відзначається День гідності та свободи. Пам'ятний день встановлено на честь двох доленосних подій, які змінили Україну, — Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

Історія Євромайдану починається з акції протесту 21 листопада 2013 року на Майдані Незалежності в центрі Києва. Люди вийшли на вулиці через зміну зовнішньополітичного курсу Віктора Януковича.

Силове протистояння на Майдані почалося з подій в ніч на 30 листопада, коли бійці Беркута жорстоко розігнали протестувальників. Вони нібито заважали встановленню різдвяної ялинки.

18−20 лютого протистояння на Майдані досягло свого піку. У ці дні в центрі Києва вбили понад 100 учасників протестів. 20 лютого в Україні відзначається День Героїв Небесної сотні.

Кульмінацією протестів стала втеча президента Віктора Януковича і його соратників з України в Росію. Зокрема, з України втік Ренат Кузьмін. Він повернувся через п'ять років після зміни влади.

Свіжі дописи

  • Новини

Військові ЗСУ контролюють ситуацію навколо Часового Яру, загарбників у місті немає, – Волошин

На Донеччині українські воїни контролюють ситуацію навколо Часового Яру. Активні бойові дії тривають цілодобово, однак… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Лідер КНР заявив, що Китай підтримає формат мирної конференції, який буде визнаний Україною та росією

Пекін виступає за шлях переговорів та підтримає мирну конференцію, яка об’єднає всі сторони та буде… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Важливо, щоб лідерство могли проявити якнайбільше держав, – Зеленський говорив про Саміт миру

Президент Володимир Зеленський наголосив, що на Саміті миру лідерство мають проявити якнайбільше держав, зацікавлених у… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

У ЄС створять наглядовий орган, який регулюватиме роботу Telegram: навіщо це рішення

У Європейському союзі з'явиться наглядовий орган, який регулюватиме роботу месенджера Telegram. Ним має стати Бельгійський… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Зеленський провів засідання Ставки, зокрема говорили про фронт й виробництво зброї

Президент Володимир Зеленський, 6 травня, провів засідання Ставки верховного головнокомандувача. Зокрема обговорювалося постачання та виробництво… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Франція відправить свого посла на інавгурацію путіна, – ЗМІ

На "інавгурацію президента" російської федерації володимира путіна, яка відбудеться 7 травня, прибуде посол від Франції.… Читати більше

Monday May 6th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.