Новини

У “Слузі народу” пояснили, чому українців не тестують на коронавірус безкоштовно

Українці з симптомами коронавірусу COVID-19 мають право на безкоштовні тести на COVID-19, але часто "не мають інших варіантів", крім тестування за гроші. Закупівля урядом експрес-тестів має виправити цю ситуацію.

Про це розповів в ефірі телеканалу "Україна 24" народний депутат від "Слуги народу" Василь Мокан.

На запитання, чому тести на коронавірус не роблять безкоштовно, Мокан відповів:

"Насправді, якщо в людини є симптоми, то за протоколом зобов'язані робити безкоштовно. Інша справа – багато кого з людей не задовольняє ситуація, коли на ПЛР-тести потрібно чекати кілька днів, доходило до тижня, знаю випадки, де й більше займало в деяких регіонах. Тому робили власним коштом у приватних клініках".

Нардеп нагадав, що зараз спрямовується мільярд гривень на закупівлю експрес-тестів, "щоб розвантажити лабораторії та пришвидшити тестування населення".

"Відповідно, це набагато швидший спосіб, ніж ПЛР. Він займає від 15 хвилин до години часу і з незначною похибкою, але також дає результати тестування. Йдеться про те, що ці тести зможуть використовувати мобільні бригади в лікарні й необов'язково буде робити їх у лабораторних умовах… Це дасть змогу охопити більшу кількість населення", – сказав він.

На запитання, чи будуть експрес-тести безкоштовними, нардеп відповів:

"Загалом тестування має проходити безкоштовно у випадках, якщо люди мають конкретні за протоколом ознаки захворювання на коронавірус – так само як це стосується ПЛР-тестів. Але зрозуміло, що багато людей навіть з власної ініціативи, тому що нема інших варіантів, тестуються за власні кошти".

Мокан додав, що уряд і МОЗ роблять все можливе, щоб забезпечити українців безкоштовними тестами, і на це виділяються кошти.

Нагадаємо, 9 листопада компанії Pfizer і BioNTech оголосили, що їхній кандидат на вакцину проти COVID-19 показав 90-відсоткову ефективність у захисті від коронавірусу осіб, які не були раніше ним інфіковані. Встановлено, що захист досягається через 28 днів після початку вакцинації, що складається із схеми прийому двох доз.

Також в американській компанії Moderna заявили, що їх вакцина від коронавірусу ефективна на 95%. Це підтвердили клінічні випробування вакцини за участю 30 тис. добровольців.

Наразі американська компанія Pfizer завершила випробування COVID-вакцини: вона ефективна на 95%.

Свіжі дописи

  • Новини

Знай наших: 10-річний хлопчик з Трускавця став чемпіоном світу зі швидких шахів

У Албанії на чемпіонаті світу зі швидких шахів (рапіду) переміг 10-річний Олексій Наконечний з Трускавця.… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Україну візьмуть в НАТО тільки після перемоги, – Президент

Президент України Володимир Зеленський вважає, що Україна не зможе стати членом Північноатлантичного Альянсу до перемоги… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

У Європі майже 47 дітей-біженців щодня зникають безвісти 

Понад 50 тисяч неповнолітніх біженців за останні три роки зникли безвісти після прибуття в Європу.… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

У розвідці Британії проаналізували наслідки атаки України на аеродром на Кубані

Атака українських безпілотників на російський військовий аеродром "Кущевська" на Кубані 27 квітня змусить російську федерацію… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Естонія поки не має плану репатріації українських громадян призовного віку в Україну

Міністерство внутрішніх справ Естонії не має плану примусової репатріації на територію України українських громадян, включаючи… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Гороховський: 98-річній жінці, яка напередодні пішки вийшла з окупованого Очеретиного, куплять будинок

Для того, щоб вийти з окупованої частини села Очеретине на Донеччині, 98-річній Лідії Степанівні довелося… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.