fbpx
Сьогодні
Екорішення 16:13 18 Лис 2020

У готелях Маріуполя почнуть сортувати сміття

У готелях Маріуполя та Приазов'я на Донеччині сортуватимуть сміття.

Про це повідомляє ВВ.

У Маріуполі громадська організація «Еко Гурт» запропонувала готелям сортувати сміття і вони охоче на це погодилися.

«Місія нашої організації  — боротися за екосвідомість. І Азовське узбережжя ми теж дуже хочемо зберегти від сміття. Тому наші проєкти пов'язані темою моря», — каже керівниця ГО« Еко Гурт» Анна Чебан.

Наприкінці жовтня разом з однодумцями з громадської організації вона провела ековиставку картин маріупольських пейзажів, зроблених з пластикових кришок.

Наступного року вони планують встановити на міських пляжах Маріуполя скульптури риб для збору пластикових пляшок.

сортування пластику

Фото: pexels.com

Водночас за словами Анни, від представників готельного бізнесу, власників великих баз відпочинку, готелів і мініготелів завжди був запит на вивезення відсортованого сміття. І для багатьох збереження екології — зовсім не вирішальний фактор.

«У літній сезон в готелях біля моря багато відпочивальників. Залишається багато відходів, придатних для вторинного перероблювання — ПЕТ-пляшки, скляні пляшки, бляшані банки й так далі. Для підприємств ціна за вивезення сміття більша, ніж для нас, жителів багатоквартирних будинків. Крім того, для нас не має значення, скільки сміття ми виробимо, це не впливає на ціну. А ось для готельного бізнесу тариф розраховується з загальної ваги сміття. Тому їм вигідно сортувати сміття і здавати його на перероблювання», — розповідає принцип Анна.

Анна Чебан та Валентина Абалмасова — учасниці ГО «Еко Гурт»

Анна Чебан та Валентина Абалмасова — учасниці ГО «Еко Гурт» Фото: з архіву Анни Чебан

Водночас за словами Анни, в Маріуполі у великих готелях вже є запит від постояльців готелів в тому, щоб їх місце перебування займалося сортуванням.

«Коли ми в одному з готелів розповіли про свою ідею на ресепшені, дівчина, що сиділа в холі, сказала, що це дуже гарна ідея. І що якби в тому готелі були роздільні баки, вона б свою ПЕТ-пляшку викинула в потрібний бак. Так ми зрозуміли, що питання дозріло», — пояснює Анна.

З готелів — на перероблювання

Учасники організації «Еко Гурт» провели серію зустрічей з готелями Маріуполя і найближчих курортних селищ. Спочатку планувалося провести проєкт влітку, щоб потрапити в гарячий морський сезон, але терміни зрушилися через пандемію.

Проєкт вдалося переформатувати під готелі, які працюють цілий рік. Тепер в проєкті бере участь 20 баз відпочинку, хостелів і готелів.

Тренерка проєкту Валентина Абалмасова, яка сама вже кілька років сортує сміття, проводила кілька тренінгів для ОСББ з сортування. Вона також роз'яснювала принципи роздільного збору сміття для готельєрів — баки якого обсягу краще вибрати, як зберігати більше вторсировини, як складати сміття, які відходи можна змішувати тощо.

тренування з сортування

Фото ГО «Еко Гурт»

«Ми провели аудит, "попорпалися в смітті", щоб зрозуміти, яких відходів у них багато і як швидко він накопичується, щоб кожному дати індивідуальні поради. Великим готелям Маріуполя потрібні баки відразу на 1100 літрів, а маленьким хостелам досить трьох 20-літрових баків», — розповідає Анна Чебан.

У готелях сміття розділятимуть на чотири фракції — пластик, скло, папір, метал. У «Еко Гурті» припускають, що за три місяці сортування 20 готелів зможуть зібрати 50 тонн вторсировини.

Куди буде діватиметься відсортоване сміття? 

У Маріуполі є комплекс, де ведуть бізнес підприємці-переробники. Вони переробляють відходи в сировину та відправляють її для подальшого виробництва.

Разом вони займаються закупівлею сировини та ділять всі витрати. Ініціатива називається «Кластер переробників».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: