fbpx
Сьогодні
Анонс 12:42 18 Лис 2020

Форум Інклюзивності 2020: що очікується та як долучитися

З 11 листопада по 3 грудня відбувається Форум Інклюзивності від Доступно.UA. Подія, яка вже четвертий рік поспіль збирає представників влади, бізнесу та громадянського суспільства для створення простору, доступного кожному. 

Цього року Форум Інклюзивності переноситься в онлайн-формат і тепер точно стане доступним кожному. Чиновники та урбаністи, реформатори та лідери думок, активісти та відповідальні власники бізнесу зберуться разом на дискусіях та лекціях. Для того аби нагадати, що 3 грудня, Міжнародний день людей з інвалідністю, — це не свято, а день коли ще раз, ще голосніше, потрібно наголосити суспільству на правах людей з інвалідністю. 

Що очікувати від четвертого Форуму Інклюзивності?

  • Дискусії з експертами на гарячі, важкі, але актуальні теми

Ольга Руднєва, директорка Фонду "АнтиСНІД", ведуча проєкту Stories: відвертих розмов про секс та стосунки поспілкується з телеведучою, громадською діячкою, програмною менеджеркою ГО Група активної реабілітації, координаторкою напрямку інклюзії у StarLightMedia Уляною Пчолкіною про секс людей з інвалідністю.

 "Кому належить місто?" — одна із центральних тем дискусій Форуму Інклюзивності. Керівник Офісу трансформації Максим Бахматов, транспортна планувальниця Ірина Бондаренко та засновниця Саміту мерів Ірина Озимок подискутують про міську мобільність. 

Чи вигідно бізнесу бути інклюзивним? Дізнаємось на дискусії з представниками Планети Кіно, коворкінгів Перемога, магазинів Ашан та інших.

Також на Форумі з провідними експертами ми поговоримо про те, яким має бути соціальний захист людей з інвалідністю в Україні, про роль спорту у житті людей з інвалідністю та місце людини з інвалідністю в інклюзивних культурних та мистецьких проєктах.

  • Сім лекцій від експертів, які розбивають міфи про людей з інвалідністю, борються з дискримінаціями та знають, як зробити місто доступним для кожного.

Ініціатор міських проєктів Влад Самойленко розкаже про ефективні способи урбан-адвокації та як достукатись до чиновників. 

Олександ Бойко, тренер з техніки їзди на кріслі колісному, інструктор пацієнтів з травмою спинного мозку,  розкриє секрети того, як спілкуватись з людьми, які пересуваються на візках та які теми краще оминати у розмові з ними. 

Перекладач української жестової мови та ведучий Ігор Шавро розіб'є ваші стереотипи щодо спілкування з людьми з порушенням слуху та розкаже, як зробити місто комфортним для глухих. 

Активний батько Олег Рівтін пояснить, чому пандуси важливі не тільки для людей з інвалідністю. 

Як працювати з дітьми з важкими порушеннями розвитку — не з чуток знає Олеся Яскевич, педагогиня та засновниця "Бачити серцем". 

Як працює Музей у темряві та чому іноді варто заплющити очі, аби побачити більше.

Дмитро Щебетюк, засновник Доступно.UA розкаже про те, чому локації та простори мають бути комфортними для всіх, а також презентує оновлену мапу доступності TosMap.

  • Вручення нагороди [відкриті двері] 2020 

Які заклади України найбільш комфортні для відвідувачів? Хто робить ставку на соціальну відповідальність і створює безбар'єрні проєкти? Дізнаємось на вручені нагороди [відкриті двері], адже її отримують простори та ініціативи, які є безбар'єрними і зручними для всіх. 

Ми вже втретє вручатимемо цю нагороду у трьох номінаціях: бізнес, публічні простори та ініціативи. Цією відзнакою ми хочемо довести, що бути дружніми до маломобільних категорій населення — це питання тренду і престижу, а також конкретна перевага для локацій.

  • Презентація результатів рейтингу доступності міст України "Тостер"

Команда Доступно.UA вже кілька років перевіряє українські міста на відповідність державним будівельним нормам. З результатів перевірок ми створюємо рейтинг доступності "Тостер". Минулого року перше місце посіла Вінниця, а на початку 2020 найзручнішим для маломобільних містян став Чернігів. 

Хто ж посяде перше місце за підсумками оновленого рейтингу? Дізнавайтесь на Форумі Інклюзивності!

  • Відеопроєкт "задача з зірочкою" та воркшоп для регіональних активістів

А ви розв'язували у школі задачі з зірочкою*? Люди з інвалідністю в Україні (часто самі того не усвідомлюючи) щодня вирішують аналогічні завдання і задачі. "Задача з зірочкою" — це серія відео про шлях змінотворців, людей з інвалідністю, громадських активістів, які працюють у сфері доступності та інклюзії. 

Героями відеопроєкту стали 14 людей з різних регіонів України, де кожна історія героя — це та сама задача з зірочкою зі шкільного підручника. Задача, рівень якої потребує нестандартного мислення, креативності та сили волі до реалізації змін.  Фіналом проєкту стане вебінар з обміну досвіду, який відбудеться 1 грудня о 12:00 на платформі zoom. Більше про проєкт.

  • День досвіду — mindfulness практики включення 

Чому нам важко зрозуміти людей з інвалідністю? Що відчуває незряча людина? Чому ми не помічаємо бар'єрів у містах? Як ми можемо пережити чужий досвід для того, щоб відкрити нові кордони своєї особистості та по-іншому познайомитись з містом, тілом, суспільством та звичними буденними практиками? Впродовж останнього тижня Форуму спробуємо зрозуміти інклюзію з точки зору психології.

Як долучитися

Уся програма Форуму Інклюзивності доступна для безкоштовного перегляду на наших сторінках у соцмережах. Також цього року ми підготували різні типи квитків підтримки. Тепер кожен може стати інвестором Форуму та зробити свій внесок у зміну свідомості людей та поширені тренду доступності.

Форум Інклюзивності 2020

"Рубрика" — інформаційний партнер Форуму Інклюзивності 2020.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: