fbpx
Сьогодні
18:33 15 Лис 2020

Клімкін пояснив, якою має бути стратегія України щодо США

Після перемоги Джо Байдена на виборах президента США кількість охочих передбачити його політику суттєво зросла. На тлі цього інформаційного шуму питання, якою же насправді буде американська політика, критично важливе для багатьох, зокрема для України.

«На тлі дедалі більш зростаючої ролі Китаю і відносного послаблення Росії, а також Євросоюзу (який складно і часто болісно шукає консенсус між своїми членами), геополітичне значення України зростатиме, втім, це не означає підтримки нашої країни тільки тому, що вона є важливою», – зазначає колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін у коментарі  ZN.UA.

Двопартійна підтримка нашої країни теж не є чимось сталим, її дуже складно збудувати, але легко втратити. Тож, крім розуміння геополітичної важливості, у західних партнерів має бути позитивна емоція щодо України та українців, яку необхідно підтримувати і розвивати.

«Суперамбіцією каденції Байдена для України був би поступовий перехід від відносин партнерства до союзництва, цей шанс ми не повинні втратити, але це вимагатиме абсолютно іншого рівня взаємної довіри», – пояснює дипломат.

Цієї довіри неможливо досягнути без радикального перезавантаження функціонування держави і суспільства – ніхто не буде нам допомагати, якщо ми не хочемо і не готові допомогти собі, додає Клімкін.

На його думку, сьогоднішня Україна не може стати союзником США, стати частиною трансатлантичного простору, отримати членство в ЄС і НАТО, а майбутня – зможе, і допомога Сполучених Штатів в цьому абсолютно критична.

«Ми «майстерно» втрачаємо шанс за шансом, каденція Байдена – це ще один, і ним потрібно користуватися на 101%, адже іншого може і не бути», – підкреслює він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: