fbpx
Сьогодні
12:49 14 Лис 2020

У Туреччині знайшли оригінали Брест-Литовського договору та ратифікаційну грамоту Скоропадського

Українські дипломати віднайшли в Османському архіві унікальні оригінали текстів Брест-Литовського мирного договору (1918) та ратифікаційної грамоти Гетьмана Павла Скоропадського.

Про це повідомляє Міністерство закордонних справ України.

Документи були віднайдені послом України в Туреччині Андрієм Скибою та відомою вченою Іриною Матіяш серед Великого Османського архіву. Наразі вони до сторіччя українсько-османських відносин готують спеціальне видання з документами епохи та фаховими коментарями.

Віднайдені документи Османського архіву

Було віднайдено оригінал ратифікаційної грамоти за підписом Гетьмана Скоропадського та оригінали текстів Брест-Литовського мирного договору, в тому числі і з Османською імперією. Всі документи вражають якістю, вишуканим стилем виконання, мистецьким підходом до каліграфії та чітким сургучним відбитком великої державної печатки. Їх унікальність полягає в тому, що власний екземпляр був загублений в горнилі національно-визвольних змагань 1917-1921 рр.

Віднайдені документи Османського архіву

Віднайдені документи Османського архіву

"Українсько-турецька наукова співпраця триватиме, і документи будуть обов'язково більш детально вивчені нашими дослідниками… Наші дипломати по всьому світу співпрацюють з національними архівами та продовжують відкривати раніше невідомі сторінки української історії і віднаходити ті, які здавались безнадійно втраченими", – повідомляють у міністерстві, а також висловлюють вдячність пану Себахаттін Байраму, заступнику голови Османського архіву.

Віднайдені документи Османського архіву

Історична довідка:

9 лютого 1918 року у Бересті (Брест-Литовську) між Українською Народною Республікою (УНР) з одного боку та Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною та Болгарією з іншого була підписана мирна угода. Для України закінчилась Перша світова війна, а натомість розпочався період правління Гетьмана Павла Скоропадського під німецьким патронатом. Але найважливішою подією стало фактичне визнання УНР як незалежної держави – сторони-підписанта. На це з великим незадоволенням була змушена погодитись і більшовицька делегація на чолі зі Львом Троцьким, яка вела власні мирні переговори в Брест-Литовську. Однак, на жаль, формально визнавши незалежність УНР та офіційно підписавшись під цим 3 березня 1918 року, вже за рік більшовики перейшли в наступ, і бурхливий період "першої української незалежності" закінчився.

 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: