fbpx
Сьогодні
09:36 14 Лис 2020

У Мінську від побиття помер білорус: реакція Лукашенка, України та світу

Пізнього вечора 12 листопада стало відомо, що в реанімації помер затриманий людьми в масках напередодні 31-річний білорус Роман Бондаренко.

Про це повідомляє УП.

Повідомляється, що в середу ввечері люди в цивільній формі та масках приїхали на "Площадь перемен" в Мінську, щоб зняти біло-червоно-білі стрічки. Люди з будинків поруч (серед них був Роман) вийшли до них і згодом у дворі почався конфлікт.

Очевидці повідомляють, що Бондаренко "слухав словесну перепалку між людиною в масці та невідомим, а потім щось сказав". Після цього чоловік у масці відштовхнув Романа до стінопису, схопив його і з усієї сили відкинув до гірки на майданчику – той вдарився головою.

Після цього з мікроавтобуса, який був поруч, вибігли люди, схопили Бондаренка і відвезли кудись, а через півтори години доставили в лікарню з набряком мозку, закритою черепно-мозковою травмою, субдуральними гематомами, забоями, синцями. Операція тривала кілька годин.

Увечері 12 листопада він помер в лікарні.

Після повідомлення про смерть Бондаренка люди в Мінську вийшли на вулицю.

Протести у Мінську через вбивство Бондаренка

Невизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко дізнавшись про цю новину заявив, що Роман Бондаренко буцімто був п'яний і йому стало зле під час затримання, про що пише "БелТА".

"Коли вони (міліція – ред.) під'їхали, як зазвичай, усі розбіглися. А цей (Бондаренко) чи травмований був, чи що… У нетверезому стані. Це визнано. Висновок сьогодні надав Слідчий комітет. Вони виклали це все. Він був п'яним. Звичайно, його взяли і повезли в цей відділок. Йому стало зле по дорозі, як мені доповіли. Вони викликали швидку допомогу і відправили його до лікарні", – стверджує Лукашенко, посилаючись на дані Слідчого комітету Білорусі.

У ЄС вже відреагували на цю подію, услід за чим МЗС України також засудило дії білоруської влади.

"Україна солідарна з ЄС у засудженні насильства і репресій білоруської влади, що cпричинили смерть Романа Бондаренка. Вбивці повинні бути неодмінно покарані, а ті, хто їх покриває, засуджені усім демократичним світом. Найщиріші співчуття рідним і близьким Романа", – зазначила пресслужба МЗС у Твіттері.

Так само рішуче засудило смерть Бондаренка посольство США у Білорусі.

"США шоковані та занепокоєні жахливими обставинами смерті 12 листопада Романа Бондаренка, який, за свідченнями очевидців, помер від поранень, отриманих після жорстокого побиття поліцейськими в цивільному. Ми висловлюємо свої співчуття його родині та солідарні з усім білоруським народом, який оплакує його втрату. Ми закликаємо владу провести прозоре розслідування та притягнути до відповідальності винних у смерті пана Бондаренка… Білоруський народ заслуговує на уряд, який поважає його права людини і дає надію на краще майбутнє", – йдеться у заяві посольства.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: