fbpx
Сьогодні
18:25 13 Лис 2020

Які міста України відмовляються запроваджувати карантин вихідного дня: перелік

Фото УНІАН

Низка міст відмовилася виконувати рішення уряду щодо введення карантин вихідного дня. Обмеження починають діяти вже 14 – 15 листопада

Зазначимо, карантин вихідного дня передбачає, що на вихідних працюватимуть лише аптеки, продуктові магазини та АЗС. Водночас усі інші заклади мають бути зачинені.

Так, у свою чергу низка міст відмовилася впроваджувати такі карантинні заходи.

  • Рівне

Міський голова Володимир Хомко заявив, що у Рівному наразі не вводитимуть карантин вихідного дня. Це рішення міськрада прийматиме 16 листопада.

  • Краматорськ 

Мер Краматорська Андрій Панков зазначив, що міська комісія з ліквідації надзвичайної ситуації не прийматиме рішення про введення карантину вихідного дня 14-15 листопада.

"Обмеження, що вводяться постановою Кабміну не враховують суттєвої різниці між містами. Вони мають бути переглянуті. Такі рішення необхідно прийматись виключно на місцях", – наголосив Панков.

За його словами, у Краматорську в кафе та ресторанах немає скупчень людей у вечірні години. Крім того, власники таких закладів суворо дотримуються обмежень карантину.

Панков вже надіслав відповідного листа прем'єр-міністр Денису Шмигалю.

  • Одеса

У свою чергу, спочатку в Одесі повідомляли, що в місті діятимуть лише обмеження "помаранчевої" зони. За словами секретаря оперативного штабу Одеської міськради з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій Олександр Тиховський, комісії ТЕБ та НС не приймали рішення щодо введення карантину вихідного дня.

Але згодом, відбулося засідання Одеської обласної комісії з питань ТЕБ та НС, на якому прийнято рішення все ж про введення карантину вихідного дня на території регіону.

  • Львів

Мер Львова Андрій Садовий заявив, що міська рада оскаржуватиме рішення Кабміну про карантин вихідного дня у суді. За його словами, у суботу і неділю заклади сфери обслуговування отримують близько 40% свого тижневого доходу. Такі обмеження знищать бізнес, адже гроші держава підприємцям не компенсує.

"От є сім'я, чоловік та жінка, вони мають невеликий магазинчик, вони з нього живуть. У вихідні вони мають 50% тижневого доходу. Якщо в них це забрати, як вони будуть оплачувати житло, газ, воду?" – сказав Садовий.

  • Слов'янськ

Так, міський голова Слов'янська Вадим Лях наголосив, що влада міста не буде запроваджувати обмеження. За словами політика, таке рішення потрібно приймати на місцях, адже Кабмін, мовляв, не бере до уваги реалії невеликих населених пунктів.

Він також направив листа до Кабінету міністрів з пропозицією передати на місцевий рівень прийняття рішень про введення локдауну.

Очільник міста сподівається, що уряд піде назустріч його пропозиції. Поки ж ніякі додаткові обмеження на вихідні вводитися в Слов'янську не будуть. Ринки, магазини, транспорт, заклади громадського харчування і т. д. працюють за таким же режимом, як і минулого тижня.

"Наша комісія відстежить ситуацію, і до наступних вихідних, якщо знадобиться, внесемо корективи", – сказав Вадим Лях.

  • Черкаси

Мер Черкас Анатолій Бондаренко вважає карантин вихідного дня недоречним для невеликих міст.

"Я готовий підтримувати будь-які рішення уряду, але лише у випадку, якщо місто отримуватиме підтримку від держави. Нині ж спостерігаємо іншу ситуацію", – зауважив Бондаренко.

За його словами, на вихідних у Черкасах люди здебільшого відпочивають на свіжому повітрі. Бондаренко додав, що більший ризик зараження існує у великих супермаркетах, а не у маленьких магазинах.

"Запровадження карантину вихідного дня – велика помилка", – підсумував Бондаренко.

  • Мукачево

У свою чергу голова Мукачівської міської ради Андрій Балога назвав карантин вихідного дня "імітацією боротьби з коронавірусом". За його словами, позитивного ефекту від такого обмеження буде мало.

"Я закликаю всіх дотримуватися рекомендацій лікарів, берегти себе та своїх рідних. А бізнесу робити все, щоб вижити у цих важких умовах, дотримуючись усіх необхідних умов роботи", – сказав мер Мукачева.

Він також зауважив, що кількість хворих збільшилася через те, що уряд використовував кошти з ковідного фонду не за призначенням.

  • Тернопіль 

Міський голова Тернополя Сергій Надал також під час брифінгу заявив, що карантину вихідного дня у місті не буде. За його словами, він провів консультації з експертами задля ухвалення такого рішення.

"Чому ці обмеження не будемо вводити? По-перше, це, на думку медиків, не вплине суттєво на зменшення заражених. Такі обмеження просто знищать економіку міста", – наголосив Надал.

Тернопільський міський голова додав, під час карантину вихідного дня більшість закладів просто перестануть працювати, бо на вихідних вони мають чи не найбільший прибуток. І у підсумку частина тернополян втратить роботу, а місто – надходження.

Щоправда, певні обмеження все діятимуть у Тернополі. Зокрема, у транспорті можна буде здійснювати перевезення лише в межах сидячих сидінь. А розважальні заклади та ресторани повинні будуть зачинятися о 22:00.

  • Чернігів

Як відомо, виконком Чернігівської міської ради звернувся до Кабінету міністрів і Верховної Ради з проханням переглянути рішення про запровадження карантину вихідного дня.

У додатку до рішення виконкому місцева влада підкреслює, що впровадження таких жорстких карантинних заходів відбулося без будь-якого дослідження, яким чином карантин вихідного дня вплине на динаміку поширення COVID-19.

  • Житомир

Мер Житомира Сергій Сухомлин заявив, що міська влада не прийняла рішення по впровадженню карантину вихідного дня в місті. Він вважає, що нові обмеження ніяк не вплинуть на ситуацію з коронавірусом.

"У мене особисто немає морального права вводити додаткові карантинні обмеження. Це питання з розгляду виконкому сьогодні зняли. Додаткові обмеження – це відповідальність за людей, які втрачають можливість заробляти та годувати свої сім'ї", – написав він.

За словами Сухомлина, впровадження карантину вихідного дня не є ефективним рішенням.

"При такій кількості хворих, 2 дні локдауну на ситуацію не вплинуть. Це підтверджують вірусологи та епідеміологи", – написав міський голова.

Як повідомлялося, за словами радника Кличка, Київ виконуватиме рішення уряду про карантин вихідного дня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: