fbpx
Сьогодні
15:17 13 Лис 2020

Комітет Ради розглянув законопроєкт, що збільшує кількість голосів за ухвалення рішення КСУ

Фото: Рубрика

Комітет з питань правової політики пропонує парламенту розглянути законопроєкт №4319, який збільшує з 10 до 12 кількість голосів суддів Конституційного суду для ухвалення рішення.

Відповідне рішення у п'ятницю підтримали 12 членів комітету.

Зокрема, законопроєкт №4319 пропонує внести зміни до ст. 66 закону "Про Конституційний Суд України" і передбачити, що Велика палата КС ухвалює рішення і надає висновки у разі наявності 12 голосів суддів. Наразі чинна редакція статті закону передбачає позитивне голосування 10 суддів.

Законопроєктом також пропонуються зміни, які передбачають, що Регламент КСУ затверджується законом, а не самим судом. Це дозволить парламенту врегулювати діяльність КС і процедуру розгляду ним справ.

Крім того, документ пропонує уточнити положення ч. 11 ст. 67 закону і запровадити вимоги ухвалення сенатом рішення у разі, якщо за нього проголосують шість суддів КС, які входять до складу сенату, що становить 2/3 від складу кожного з двох сенатів.

Також пропонується доповнити ст. 67 новою частиною дванадцятою, яка передбачає можливість залучення до сенату суддів з іншого сенату, що, на думку авторів, дозволить забезпечити розгляд справи більш ефективно у разі, якщо у суді наявні вакантні посади суддів КС

Раніше, комітет з питань правової політики запропонував парламенту розглянути законопроєкт №4311, який пропонує підвищення кворуму Конституційного Суду до 17 суддів. У разі ухвалення цього законопроєкту КС зможе приймати рішення лише за участі майже всього складу суду, який складається із 18 суддів. Наразі у КС працює 15 суддів.

Нагадаємо, що Асоціація суддів Конституційного суду, до якої входять судді у відставці, просить президента Володимира Зеленського відкликати законопроєкт №4288 "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства"(який має на меті розпустити чинний склад КСУ), а також посприяти у заповненні трьох вакантних посад суддів КС.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: