fbpx
Сьогодні
14:26 12 Лис 2020

У "Слузі народу" назвали вихід із конституційної кризи

Фото: golos.com.ua

Добровільна відставка суддів Конституційного суду є найкращим виходом із конституційної кризи в Україні.

Таку думку висловив в ефірі телеканалу "Україна 24" перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук, коментуючи рішення Конституційного суду України скасувати деякі норми антикорупційного законодавства.

"Потрібно згадати, що було передумовами того, що сталося. Зміни до Конституції, які були проголосовані попередньою каденцією Верховної Ради, якраз створили на рівні КСУ закриту корпорацію", – заявив Стефанчук.

Як пояснив перший віцеспікер, він хоче "розвіяти міф про те, що йде напад на судову гілку влади".

"КСУ не є представником судової влади – це чітко позначено і в висновку і поясненнях до змін до Конституції, в рішенні Венеціанської комісії, в практиці Європейського суду з прав людини. Сентенції про те, що виконавча влада втручається в судову, як мінімум, не витримують критики", – підкреслив він.

За словами Стефанчука, сьогодні у Ради фактично немає можливості змінити положення про Конституційний суд України, "тому що вони закріплені в Конституції, а щоб внести туди зміни, потрібно отримати висновки КСУ".

"Крім того, КСУ "зачекінився" в 13 розділі Конституції, де сказано, що цей розділ змінюється виключно на підставі всеукраїнського референдуму. Неможливо здійснити і перезапуск, тому що рішення ухвалюється 2/3 суддів КСУ. У нас замкнута система, яка породила цю кризу", – заявив перший віцеспікер.

Як зазначив Стефанчук, "якщо люди своїми діями довели країну, що вона знаходиться в такій ситуації, я думаю, що підхід до добровільного внутрішнього перезапуску може бути найкращим варіантом".

"Тоді абсолютно чесно ми зможемо запустити сам КСУ, сформувати правила конкурсного відбору, а не політичні призначення", – сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: