Новини

У Зеленського розповіли про стратегічне партнерство з США

Між Україною та Сполученими Штатами Америки існує стратегічне партнерство. США готові й надалі відігравати важливу роль у забезпеченні національної безпеки України.

На цьому наголосив заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква.

За його словами, Україна розраховує на продовження підтримки суверенітету й територіальної цілісності з боку США.

«Сигнали, які йшли від тоді ще кандидата у Президенти Джозефа Байдена, і які продовжують іти зараз, вселяють оптимізм: Сполучені Штати Америки готові й надалі відігравати важливу роль у забезпеченні національної безпеки України, у питанні завершення агресії на Донбасі і в питаннях допомоги, зокрема фінансової, на розбудову системи нашої національної безпеки», – сказав Ігор Жовква.

Заступник керівника Офісу Президента України висловив переконання, що США та інші країни – члени НАТО розкриватимуть перед Україною механізм програми Партнерства з розширеними можливостями.

«А ми будемо виконувати своє домашнє завдання, виконувати критерії, необхідні для членства України в НАТО: реформувати нашу систему Збройних сил, національної безпеки. Впевнені, що підтримка Сполучених Штатів у цьому процесі нам, безумовно, буде надана», – розповів він.

Ігор Жовква також зауважив, що в питанні боротьби з корупцією бачення Президента України Володимира Зеленського та потенційного майбутнього Президента Сполучених Штатів Америки Джозефа Байдена цілковито збігаються. Глава Української держави конкретними діями доводить свою налаштованість на боротьбу з корупцією. Наприклад, торік завершилося створення антикорупційної системи України: відбувся повноцінний запуск роботи Вищого антикорупційного суду. Також Президент чітко виступив на захист антикорупційної інфраструктури НАЗК після спроби Конституційного Суду України нівелювати її функціонал.

«Тут я сподіваюсь і впевнений у тому, що майбутній Президент Сполучених Штатів буде нашим союзником», – зазначив Ігор Жовква.

Крім того, за його словами, важливою частиною двосторонніх відносин України та США є економічна складова. Відповідні кроки у цій сфері відбувалися попри виборчий процес у США. Так, нещодавно було підписано угоду з компанією Westinghouse щодо переходу ще одного реактора української АЕС – цього разу типу ВВЕР-440 – на американське ядерне паливо. Також на минулому тижні відбулася зустріч у форматі відеозв'язку Президента України з президентом компанії Microsoft Бредом Смітом.

«Дуже багато американських компаній можуть бути зацікавлені в українському ринку. І будуть зацікавлені. І ми по цьому треку будемо рухатися також», – наголосив заступник керівника Офісу Президента України.

Водночас Ігор Жовква заявив, що наша держава розраховує на підтримку американських партнерів для завершення судової реформи в найкоротший термін. Президент України Володимир Зеленський на нещодавньому засіданні оновленої Комісії з питань судової реформи вже поставив відповідні завдання.

«Багато наших закордонних партнерів, серед іншого американські, кажуть: події, які зараз відбуваються, зокрема через Конституційний Суд, та рішуча налаштованість Президента у цій ситуації якраз і дозволяє саме в цей період завершити судову реформу. Буквально від усіх партнерів нам доводиться це чути», – розповів Ігор Жовква.

Заступник керівника Офісу Президента також повідомив, що наразі триває підготовка повноцінного візиту Володимира Зеленського до США, зокрема опрацювання порядку денного такої поїздки.

«Економіка також має бути у пріоритеті поряд з політикою, поряд із безпековими питаннями. Тому такий візит, безумовно, готується», – сказав Ігор Жовква.

Свіжі дописи

  • Новини

Усі розвідки партнерів поінформовані про загрози й перспективи, які є зараз, – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні наголосив, що всі розвідки країн-партнерів поінформовані про наявні загрози… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Рішення для перемоги: в Україні формують добровольчий жіночий підрозділ управління БПЛА

В Україні виникла ініціатива із формування добровольчого жіночого підрозділу, що займатиметься безпілотниками у тісній інтеграції… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Зеленський провів Ставку: заслухав доповіді по фронту та про перемовини щодо звільнення полонених

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 29 квітня, провів засідання Ставки верховного головнокомандувача. Під час засідання… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Шмигаль провів розмову з новим Прем’єр-міністром Ірландії: обговорили ракетні атаки та конфіскацію активів рф

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів розмову з новим Тішоком (Прем’єр-міністром) Республіки Ірландія Саймоном Гаррісом. Про… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

У Литві вважають, що про питання повернення українців призовного віку з-за кордону мають обговорюватися на рівні ЄС

Прем’єр-міністерка Литви Інґріда Шимоніте вважає, що деякі питання повернення українців призовного віку в Україну мають… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Ракетний удар по Одесі: четверо загиблих, 28 поранених

Кількість загиблих унаслідок ракетного удару по Одесі збільшилась до чотирьох. Також відомо про 28 поранених,… Читати більше

Monday April 29th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.