fbpx
Сьогодні
12:59 12 Лис 2020

НЗСУ планує розширити список надання безкоштовних медичних послуг

Національна служба здоров'я України працює над програмою медичних гарантій на 2021 рік. Планується, що наступного року до програми медичних гарантій загалом увійдуть 35 пакетів медичних послуг, серед яких два з лікування COVID-19, а також 7 нових пакетів.

Про це повідомляє колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун.

"Чому це важливо для кожного пацієнта? Саме зараз визначають, як можна удосконалити ті послуги, які вже входять до програми, і є гарантовано безоплатними для кожного ще з квітня цього року, а також розробляють нові пакети медичної допомоги", – пояснює пані Супрун.

До нових безкоштовних медичних послуг можуть увійти:

  • Готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії
  • Стоматологічна допомога дорослим та дітям
  • Ведення вагітності в амбулаторних умовах
  • Лікування пацієнтів методом інтракорпорального діалізу в амбулаторних умовах
  • Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги
  • Діагностика, лікування та супровід пацієнтів з гематологічними захворюваннями (або підозрою на відповідні захворювання) у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах
  • Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами з охорони психічного здоров'я

Наразі тривають засідання робочих груп експертів, до яких входять представники НСЗУ, лікарі, представники МОЗУ, громадських та пацієнтських організацій та ВООЗ (усього 384 людини). Вони аналізують, як відбувалися закупівлі та надання медичних послуг цього року, і розробляють пропозиції як можна покращити цей процес.

"Що важливо запам'ятати кожному пацієнту? Медичні заклади, які підписали договори з НСЗУ на надання конкретних гарантованих медичних послуг, зобов'язались надавати їх громадянам безоплатно. Натомість медзаклад отримує кошти напряму від НСЗУ за конкретно надану послугу за визначеним і чітким тарифом. Вимагати додатково кошти за це чи відмовляти у наданні послуги у медзакладі не мають права. Якщо ви потрапили у таку ситуацію, ви можете звернутися на гарячу лінію НСЗУ за номером 16-77 чи залишити скаргу на їхньому сайті", – пише Супрун.

Також, на її думку, розвиток програми медичних гарантій — це хороший сигнал, який свідчить, що трансформація системи охорони здоров'я.

🛡 В НСЗУ Національна служба здоров'я України триває робота над програмою медичних гарантій на 2021 рік. Це список…

Posted by Уляна Супрун on Thursday, November 12, 2020

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: