fbpx
Сьогодні
21:37 12 Лис 2020

Нардеп Радуцький пояснив введення карантину вихідного дня на прикладі Ізраїлю та закликав підтримати бізнес

У парламенті серед народних депутатів та в Кабміні триває дискусія, який сценарій найбільше підходить для України – карантин вихідного дня чи локдаун.

Про це повідомив голова Комітету ВР з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький у своєму Фейсбуці.

"Вчора уряд обрав перший варіант. Досвід інших країн показує, що карантин вихідного дня дійсно обмежує соціальні контакти та зменшує кількість інфікованих", – написав Радуцький.

Парламентарій навів приклад Ізраїлю, де в середині липня кількість виявлених хворих за добу складала 1 700 людей. А після запровадження карантину вихідного дня за два тижні інфікованих стало втричі менше – близько 600 на день. Проте, коли згодом обмеження послабили, а карантин вихідного дня скасували, то темпи розповсюдження коронавірусної хвороби значно зросли. І наприкінці вересня в країні був встановлений антирекорд – майже 9 тис. інфікованих. І тоді влада вимушена була запровадити повний локдаун на кілька тижнів: закрили школи, ресторани, підприємства, заборонили відходити від дому більше ніж на 1 км. Сьогодні в Ізраїлі виявлено лише 146 нових хворих.

"Тобто працює і перший, і другий сценарій. Але в першому випадку завдається шалений удар по економіці. Ізраїль має ресурси, щоб його витримати. А Україна? Звісно, не можна однозначно стверджувати, що в нашій країні карантинні обмеження у вихідні дні дадуть результат. Потрібно враховувати специфіку України, небажання місцевої влади виконувати будь-які заборони, встановлені на рівні держави", – вважає Радуцький.

Голова комітету нагадав, що карантин вихідного дня запроваджений тимчасово, до 30 листопада.

"В нас буде час подивитись, як в наших умовах діють ці обмеження. Чи не приведуть вони до побічного ефекту. Коли, наприклад, у п'ятницю всі ресторани будуть забиті людьми і там почнуть масово порушувати карантин. Це може нівелювати позитив, який ми очікуємо від карантину вихідного дня. Поки що ми стримано ставимось до нових обмежень. Ми не можемо не реагувати на те, що кількість інфікованих вже більше 11 тисяч на добу", – відзначив Радуцький.

Водночас він висловив думку, що обмеження мають супроводжуватись програмами підтримки бізнесу: "Необхідно рішенням уряду чітко прирівняти карантин вихідного дня до форс-мажорних обставин. Це дозволить підприємцям розраховувати на знижку на оренду приміщення. Також потрібно прописати, яку компенсацію від держави отримають працівники, які не будуть працювати у вихідні дні. Пропоную створити програму антикризових кредитів та надавати їх малому та середньому бізнесу, який працює на межі рентабельності".

Сьогоднішня витівка мережі супермаркетів «Епіцентр», на тлі чергового антирекорду за кількістю інфікованих на добу, не…

Posted by Михайло Радуцький on Thursday, November 12, 2020

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: