fbpx
Сьогодні
23:08 12 Лис 2020

Найбільша в історії України партія батарейок поїхала на переробку до Європи

12 листопада з України до Європи рушила на переробку найбільша партія відпрацьованих батарейок. Понад 37 тонн батарейок, зібраних із різних куточків нашої країни, відправляються на завод GreenWEEE у Румунії, де здійснюватиметься їхній рециклінг — переробка з дотриманням відповідних міжнародних екологічних вимог.

Про це повідомляє пресслужба «Епіцентр К».

Зазначається, що компанія «Епіцентр К» у 2020 році разом із постачальниками Duracell, VARTA, GP та Hausmark оплатила переробку близько 60 тонн батарейок, з яких майже 11 тонн зібрано безпосередньо в торговельній мережі, а 49 тонн — відпрацьовані батарейки, які збирались із 2013 року по всій країні зусиллями волонтерів та екоактивістів.

Майже 162 млн штук батарейок ввозяться в Україну щорічно, і донедавна 0 % з них перероблявся.

утилізація батарейок

утилізація батарейок

Проєкт в «Епіцентрі» став локомотивом створення в Україні європейської моделі розширеної відповідальності виробника — завдяки залученню нашої та інших компаній ГО «Батарейки, здавайтеся!» покаже цьому році результат — 4 % річного імпорту батарейок будуть перероблені.

Як зазначає голова ГО «Батарейки, здавайтеся!» Любов Колосовська, у таких великих обсягах відпрацьовані батарейки поїдуть на переробку з України вперше.

«Ця партія зібрана волонтерами із 23 областей та небайдужими українцями завдяки підтримці соціально свідомого бізнесу. З 2013 року в Україні існував волонтерський збір батарейок, але донедавна вони здебільшого лежали на складах без жодної можливості потрапити на переробку. Спільно з компанією «Епіцентр» та імпортерами батарейок — Duracell, VARTA, GP та Hausmark — ми вперше в Україні ініціювали й організували дієву модель, за якою оплату переробки забезпечують торговельна мережа разом із постачальниками. Підтримка з боку бізнесу дала нам змогу, як громадській організації, відправити на переробку батарейки великої кількості регіональних волонтерів, які є частиною нашої мережі», — наголошує вона.

утилізація батарейок

Майже 2 000 000 штук використаних батарейок транспортуються до ЄС у двох великих автомобільних фурах — в 144 металевих бочках із дотриманням належних правил безпеки. Це вже остання партія відпрацьованих батарейок, що відправляється на переробку в цьому році. Перша, обсягом 20 тонн, була відправлена на початку березня цього року.

«Контейнери в рамках проєкту «Батарейки, здавайтеся!» встановили в ТЦ «Епіцентр» і «Нова лінія» на початку 2020 року, але процес збирання відпрацьованих батарейок тривав у нас і раніше. Також ми знали, що волонтери збирають батарейки в різних регіонах України, але не мають можливості за всіма правилами утилізувати. Тому ми прийняли рішення профінансувати переробку тих батарейок, які поза нашими мережами були зібрані волонтерами, які співпрацюють із «Батарейки, здавайтесь!». За попередніми підрахунками, це допоможе зберегти від забруднення близько 4800 гектарів землі (за обсягом це майже 6000 футбольних полів). Ми зацікавлені в створенні ефективної та дієвої системи на роки, тому у 2021 році плануємо продовжити проєкт. Купуючи батарейки в Епіцентрі ви підтримуєте збереження довкілля, тому що частина доходу направляється на утилізацію», — говорить в. о. директора напряму «Електротехніка» ТОВ «Епіцентр К» Ангеліна Бурлакова.

Ця масштабна екологічна ініціатива є прикладом моделі відповідальності для інших ритейлерів: як і що можна робити, не чекаючи прийняття спеціального закону щодо утилізації елементів живлення.

утилізація батарейок

с. Борова, / Фото: Оксана Дуднік

утилізація батарейок

Рівне / Фото: Екоклуб

утилізація батарейок

Харків / Фотограф: Анжела Гончарова

«Батарейки, які я збирав у своєму містечку Городище в Черкаській області лежали на складі понад 7 років, нарешті вони потраплять на переробку. Це дає надію, що бізнес, який продає батарейки, підтримав ініціативу нашого руху «Батарейки, здавайтеся!», і почав фінансувати переробку, бо ми волонтери – самі це не витягнемо. Потрібно, щоб як всі батарейки на заводі народились, так назад же на завод і повернулись, та не забруднювали нашу природу», – ділиться Олег Білоус, волонтер проєкту «Батарейки, здавайтеся!» з м. Городища Черкаської області.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: